Aromatyczna i zdrowa
Trawa cytrynowa jest długa i gruba, posiada liście w górnej części oraz od strony korzenia. W kuchni wykorzystuje się dolną część łodygi trawy - białą i miękką. Przed użyciem należy dokładnie obrać ją z twardych liści, które jednak także (w całości!) możemy wykorzystać do aromatyzowania potraw. Gdy uda nam się kupić świeżą trawę, nie musimy jej wykorzystywać od razu. Doskonale służy jej mrożenie. Zapach tej rośliny jest bardzo podobny do zapachu cytryny lub limonki, z dodatkiem imbiru. Niektóre olejki eteryczne zawarte w tej roślinie są identyczne z tymi, które znajdziemy w skórce cytryny. Smak nie jest jednak kwaśny. Dlatego też łodyg używamy nie dla smaku, a dla aromatu.
Od wieków znane są także właściwości lecznicze tej rośliny. Palczatka działa moczopędnie, tonizująco i pobudzająco. Wpływa korzystnie na trawienie, a mieszanina trawy cytrynowej z papryką łagodzi problemy menstruacyjne oraz nudności. Ma też działanie napotne, przeciwgorączkowe. W krajach tropikalnych olejku z trawy cytrynowej używa się jako środka odstraszającego owady - to naturalny sposób, lepszy niż szkodliwe substancje chemiczne.