Baba drożdżowa
Ciasta drożdżowe, a szczególnie baby i babki to nieodłączny element wielkanocnego stołu. Kiedyś formy były o wiele większe niż obecnie, ale i przy stole pojawiało się zazwyczaj więcej osób niż dziś. Oto przepis na tradycyjną babę. Składniki: 20 g drożdży, 300 g mąki, 120 g cukru, pół szklanki ciepłego mleka, 80 g masła, dwa żółtka, jajko, dowolne bakalie - rodzynki, morele, orzechy (ok. pół szklanki). Najpierw przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 15 minut. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru oraz jajko z żółtkami. Miksujemy, powoli dolewając rozpuszczone i ostudzone masło. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy dodając bakalie. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. W formie znów odstawić babkę do wyrośnięcia na około pół godziny. Pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.