Sernik na zimno
Serniki to jedne z ulubionych ciast Polaków. Przepisów na nie jest mnóstwo, ale najłatwiej zrobić sernik na zimno. Na pewno nie zostanie żaden kawałek. Potrzebujemy: kilogram mielonego sera, szklankę śmietanki kremówki 30 proc., cztery łyżeczki żelatyny, 1/3 szklanki gorącej wody (do rozpuszczenia żelatyny), trzy łyżki cukru pudru, galaretkę truskawkową, kilka truskawek, biszkopty, dwie szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretki. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Wlewamy ostudzoną żelatynę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy serowej. Całość miksujemy na małych obrotach. Na dnie tortownicy układamy biszkopty i wykładamy na nie uzyskaną masę. Ciasto wkładamy do lodówki na dwie godziny aż do stężenia. Po tym czasie na wierzchu układamy truskawki pokrojone w plasterki i zalewamy tężejącą galaretką.