Sposób na kaczkę idealną
Kaczkę można przygotować na wiele sposobów. Jednym z najbardziej znanych na świecie jest kaczka po pekińsku. To tradycyjne chińskie danie jest bardzo pracochłonne i wymaga sporych umiejętności kulinarnych. Najpierw kaczkę parzy się we wrzątku, a następnie wiesza do wyschnięcia. Taką tuszkę polewa się specjalną zalewą przygotowaną z sosu sojowego, miodu, czosnku i chińskich przypraw: chili, anyżu gwiazdkowego, imbiru, pieprzu i pieprzu syczuańskiego oraz soku z cytrusów: pomarańczy, mandarynek i cytryn. Gdy kaczka nabierze brązowawej barwy, owocowego-korzennego smaku i przesiąknie przyprawami, piecze się ją w specjalnych piecach. Kaczkę po pekińsku podaje się z placuszkami z mąki i wody, ogórkiem, szczypiorem i oczywiście owocowym sosem śliwkowym, który nadaje potrawie bardzo charakterystyczny smak.