Tradycyjna kaczka na bogato
Kaczka - symbol polskiej kuchni staropolskiej
None
Polacy chętnie i często jedzą drób. Oprócz najpopularniejszego rodzaju tego mięsa, czyli kurczaka, na polskich talerzach pojawia się także kacza. I choć dziś uważana jest za symbol kuchni staropolskiej, nie od razu podbiła nasze stoły. Warto poznać jej walory smakowe, a także szereg właściwości zdrowotnych, które w sobie skrywa. Podpowiadamy także, jak ją podać.
Jeszcze w XVI wieku mięso tego ptaka uważane było u nas za szkodliwe, a nawet niejadalne. 100 lat później kaczka nieśmiało zaczęła lądować na polskich stołach, ale tylko ta dzika. Dopiero w XVIII-XIX wieku, dzięki wpływom francuskim, nasi przodkowie zaczęli patrzeć na ten drób łaskawszym okiem, by w końcu uczynić go niemal daniem narodowym. Zalecano, by młode kaczki piec w całości - najlepiej nadziane jabłkiem i majerankiem. Starsze okazy przeznaczano raczej na potrawki. Przed przyrządzeniem ptaka, powinien on być najpierw marynowany w oliwie, winie i ziołach. Po tym zabiegu kaczka nadawała się do dalszej obróbki. Wiele przepisów na kaczkę na bogato - w pomarańczach, buraczkach, z jabłkami czy grzybami - pochodzi jeszcze z XIX wieku. Dziś są one modyfikowane, ale ich rodowód sięga głęboko w przeszłość, do kuchni staropolskiej, której kaczka stała się symbolem. Okazało się bowiem, że kacze mięso, nie tylko nie jest szkodliwe, ale ma doskonały, delikatny smak i jest pożywne.