Kaczka lepsza niż kurczak?
Może wydawać się dziwne, że pozornie chuda kaczka zawiera tak dużo tłuszczu. Ma to jednak swoją przyczynę. - Wysoka zawartość tłuszczu, znajdująca się tuż pod skórą chroni te ptaki przed zimnem. Jednocześnie skóra bogata jest w cholesterol, nasycone kwasy tłuszczowe i często różne toksyny. Dlatego lepiej jeść samo mięso, a ze skórki, mimo, że jest smakowita i chrupiąca, jednak zrezygnować - wyjaśnia specjalistka ds. żywienia człowieka.
O ile skóra kaczki nie cieszy się dobrą opinią, samo mięso zawiera wiele cennych składników. - Oprócz białka, dostarcza organizmowi żelaza i potrzebnych dla tworzenia enzymów pierwiastków. Kaczka bogata jest też w witaminy, np. niacynę i ryboflawinę, które są niezbędne dla prawidłowego działania układu nerwowego - tłumaczy dietetyczka.
Dodatkową zaletą kaczki jest sposób jej hodowli. Ponieważ produkcja kaczego mięsa nie jest tak masowa, jak np. kurczaków, możemy mieć nadzieję, choć nie pewność, że zawiera ono mniej pozostałości po antybiotykach, stosowanych podczas hodowli.