Właściwości odżywcze kaczki
- Generalnie białko z mięsa drobiowego jest wysoko strawne i ma nieco wyższą wartość odżywczą od mięsa czerwonego - ocenia Agata Lewandowska z poradni dietetycznej Dietosfera. - W białko szczególnie bogata jest pierś. Jednak pierś kacza jest też stosunkowo tłusta. W mięśniach piersiowych kaczki jest około 24 proc. tłuszczu. Jeszcze więcej, bo około 32 proc. tłuszczu zawiera pierś gęsi. Inny drób to zawartość tłuszczu na poziomie od 2,3 do 9,8 proc. - czyli znacznie mniej - tłumaczy dietetyczka. - Wybierając pierś z kaczki trzeba o tym pamiętać i najlepiej zrezygnować z jedzenia skóry - bo 100 gram mięsa ze skórą to przeciętnie aż 310 kcal.
Mięso to jedzone z umiarem, przyniesie jednak sporo korzyści dla zdrowia. Oto kilka z nich.