Aksamitna zupa z rozmarynem
Składniki:
- 800 g topinamburu,
- 1,2 l bulionu drobiowego,
- 150 ml słodkiej śmietany
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy truflowej,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek rozmarynu,
- olej do smażenia,
- sok z cytryny.
Przygotowanie: topinambur obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i topinambur. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj, aż bulwy zmiękną. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Listki rozmarynu oddziel od łodyżek i dodaj do zupy. Wymieszaj. Przed podaniem każdą porcję skrop oliwą truflową i posyp posiekanymi orzechami.