Topinambur – zapomniane warzywo wraca do łask. Bulwy pełne smaku i zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

W październiku rozpoczynają się zbiory topinamburu. Bulwy, podobne nieco do ziemniaków, znajdziemy na bazarkach i w warzywniakach. Można je jeść nawet na surowo. Są pełne witamin i składników mineralnych. Mają lekko orzechowy smak. Niektórzy porównują go do ziaren słonecznika. Topinambur znajduje szerokie wykorzystanie w kuchni. Możemy go gotować, piec, dusić oraz marynować. Przyrządzimy z niego pyszne kremy, chipsy, frytki czy puree. Bulwy dobrze komponują się z orzechami, jabłkami, grzybami, owocami morza oraz mięsem drobiowym. Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

/ 5Chrupiące chipsy

Obraz
© iStock.com
  • 400 g topinamburu,
  • 1 l oleju,
  • sól.

Przygotowanie: bulwy wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku rozgrzej olej. Partiami smaż topinambur na złoty kolor. Gotowe chipsy osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz solą.

/ 5Makaron z musem z topinamburu

Obraz
© iStock.com
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 300 g topinamburu,
  • 1 mała cukinia,
  • garść orzechów włoskich,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie: topinambur opłucz, obierz, posól i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie dodaj śmietanę, łyżkę masła i zblenduj na gładki krem. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekane szalotki i czosnek. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do cebuli. Duś razem przez chwilę. Dodaj mus z topinamburu. Dopraw całość pieprzem iw razie potrzeby solą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Połącz z sosem. Podawaj z parmezanem i posiekanymi orzechami.

/ 5Aksamitna zupa z rozmarynem

Obraz
© iStock.com
  • 800 g topinamburu,
  • 1,2 l bulionu drobiowego,
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy truflowej,
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie: topinambur obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i topinambur. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj, aż bulwy zmiękną. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Listki rozmarynu oddziel od łodyżek i dodaj do zupy. Wymieszaj. Przed podaniem każdą porcję skrop oliwą truflową i posyp posiekanymi orzechami.

/ 5Pieczony topinambur z czosnkiem i chili

Obraz
© 123RF.COM
  • 500 g topinamburu,
  • 50 g wędzonej słoniny,
  • kilka plastrów szynki,
  • główka czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: topinambur obierz i pokrój na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ułóż topinambur. Główkę czosnku przetnij w poprzek na pół i włóż do naczynia. Posyp całość posiekanymi papryczkami, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Słoninę pokrój i ułóż razem z szynką na wierzchu. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia