Topinambur – zapomniane warzywo wraca do łask. Bulwy pełne smaku i zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

W październiku rozpoczynają się zbiory topinamburu. Bulwy, podobne nieco do ziemniaków, znajdziemy na bazarkach i w warzywniakach. Można je jeść nawet na surowo. Są pełne witamin i składników mineralnych. Mają lekko orzechowy smak. Niektórzy porównują go do ziaren słonecznika. Topinambur znajduje szerokie wykorzystanie w kuchni. Możemy go gotować, piec, dusić oraz marynować. Przyrządzimy z niego pyszne kremy, chipsy, frytki czy puree. Bulwy dobrze komponują się z orzechami, jabłkami, grzybami, owocami morza oraz mięsem drobiowym. Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

/ 5Chrupiące chipsy

Obraz
© iStock.com
  • 400 g topinamburu,
  • 1 l oleju,
  • sól.

Przygotowanie: bulwy wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku rozgrzej olej. Partiami smaż topinambur na złoty kolor. Gotowe chipsy osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz solą.

/ 5Makaron z musem z topinamburu

Obraz
© iStock.com
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 300 g topinamburu,
  • 1 mała cukinia,
  • garść orzechów włoskich,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie: topinambur opłucz, obierz, posól i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie dodaj śmietanę, łyżkę masła i zblenduj na gładki krem. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekane szalotki i czosnek. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do cebuli. Duś razem przez chwilę. Dodaj mus z topinamburu. Dopraw całość pieprzem iw razie potrzeby solą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Połącz z sosem. Podawaj z parmezanem i posiekanymi orzechami.

/ 5Aksamitna zupa z rozmarynem

Obraz
© iStock.com
  • 800 g topinamburu,
  • 1,2 l bulionu drobiowego,
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy truflowej,
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie: topinambur obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i topinambur. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj, aż bulwy zmiękną. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Listki rozmarynu oddziel od łodyżek i dodaj do zupy. Wymieszaj. Przed podaniem każdą porcję skrop oliwą truflową i posyp posiekanymi orzechami.

/ 5Pieczony topinambur z czosnkiem i chili

Obraz
© 123RF.COM
  • 500 g topinamburu,
  • 50 g wędzonej słoniny,
  • kilka plastrów szynki,
  • główka czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: topinambur obierz i pokrój na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ułóż topinambur. Główkę czosnku przetnij w poprzek na pół i włóż do naczynia. Posyp całość posiekanymi papryczkami, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Słoninę pokrój i ułóż razem z szynką na wierzchu. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem