Topinambur – zapomniane warzywo wraca do łask. Bulwy pełne smaku i zdrowia
Kulinarne inspiracje
W październiku rozpoczynają się zbiory topinamburu. Bulwy, podobne nieco do ziemniaków, znajdziemy na bazarkach i w warzywniakach. Można je jeść nawet na surowo. Są pełne witamin i składników mineralnych. Mają lekko orzechowy smak. Niektórzy porównują go do ziaren słonecznika. Topinambur znajduje szerokie wykorzystanie w kuchni. Możemy go gotować, piec, dusić oraz marynować. Przyrządzimy z niego pyszne kremy, chipsy, frytki czy puree. Bulwy dobrze komponują się z orzechami, jabłkami, grzybami, owocami morza oraz mięsem drobiowym. Zobaczcie nasze inspiracje.
Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie
Chrupiące chipsy
- 400 g topinamburu,
- 1 l oleju,
- sól.
Przygotowanie: bulwy wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku rozgrzej olej. Partiami smaż topinambur na złoty kolor. Gotowe chipsy osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz solą.
Makaron z musem z topinamburu
Przygotowanie: topinambur opłucz, obierz, posól i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie dodaj śmietanę, łyżkę masła i zblenduj na gładki krem. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekane szalotki i czosnek. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do cebuli. Duś razem przez chwilę. Dodaj mus z topinamburu. Dopraw całość pieprzem iw razie potrzeby solą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Połącz z sosem. Podawaj z parmezanem i posiekanymi orzechami.
Aksamitna zupa z rozmarynem
- 800 g topinamburu,
- 1,2 l bulionu drobiowego,
- 150 ml słodkiej śmietany
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki oliwy truflowej,
- sól, pieprz,
- kilka gałązek rozmarynu,
- olej do smażenia,
- sok z cytryny.
Przygotowanie: topinambur obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i topinambur. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj, aż bulwy zmiękną. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Listki rozmarynu oddziel od łodyżek i dodaj do zupy. Wymieszaj. Przed podaniem każdą porcję skrop oliwą truflową i posyp posiekanymi orzechami.
Pieczony topinambur z czosnkiem i chili
Przygotowanie: topinambur obierz i pokrój na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ułóż topinambur. Główkę czosnku przetnij w poprzek na pół i włóż do naczynia. Posyp całość posiekanymi papryczkami, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Słoninę pokrój i ułóż razem z szynką na wierzchu. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.