Topinambur – zapomniane warzywo wraca do łask. Bulwy pełne smaku i zdrowia

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com
Katarzyna Gileta

/ 5Kulinarne inspiracje

Obraz
© iStock.com

W październiku rozpoczynają się zbiory topinamburu. Bulwy, podobne nieco do ziemniaków, znajdziemy na bazarkach i w warzywniakach. Można je jeść nawet na surowo. Są pełne witamin i składników mineralnych. Mają lekko orzechowy smak. Niektórzy porównują go do ziaren słonecznika. Topinambur znajduje szerokie wykorzystanie w kuchni. Możemy go gotować, piec, dusić oraz marynować. Przyrządzimy z niego pyszne kremy, chipsy, frytki czy puree. Bulwy dobrze komponują się z orzechami, jabłkami, grzybami, owocami morza oraz mięsem drobiowym. Zobaczcie nasze inspiracje.

Zobacz wideo: Jak przechowywać jedzenie

/ 5Chrupiące chipsy

Obraz
© iStock.com
  • 400 g topinamburu,
  • 1 l oleju,
  • sól.

Przygotowanie: bulwy wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na cienkie plasterki np. za pomocą obieraczki do warzyw. W dużym garnku rozgrzej olej. Partiami smaż topinambur na złoty kolor. Gotowe chipsy osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i oprósz solą.

/ 5Makaron z musem z topinamburu

Obraz
© iStock.com
  • 200 g makaronu farfalle,
  • 300 g topinamburu,
  • 1 mała cukinia,
  • garść orzechów włoskich,
  • 4 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szalotki,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka masła,
  • 300 ml mleka,
  • 1 łyżka śmietany.

Przygotowanie: topinambur opłucz, obierz, posól i ugotuj do miękkości w mleku. Następnie dodaj śmietanę, łyżkę masła i zblenduj na gładki krem. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij posiekane szalotki i czosnek. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i dodaj do cebuli. Duś razem przez chwilę. Dodaj mus z topinamburu. Dopraw całość pieprzem iw razie potrzeby solą. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Połącz z sosem. Podawaj z parmezanem i posiekanymi orzechami.

/ 5Aksamitna zupa z rozmarynem

Obraz
© iStock.com
  • 800 g topinamburu,
  • 1,2 l bulionu drobiowego,
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki oliwy truflowej,
  • sól, pieprz,
  • kilka gałązek rozmarynu,
  • olej do smażenia,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie: topinambur obierz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniał. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Zeszklij posiekaną cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i topinambur. Smaż przez 2-3 minuty. Wlej bulion. Gotuj, aż bulwy zmiękną. Następnie wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku. Zmiksuj na gładki krem. Listki rozmarynu oddziel od łodyżek i dodaj do zupy. Wymieszaj. Przed podaniem każdą porcję skrop oliwą truflową i posyp posiekanymi orzechami.

/ 5Pieczony topinambur z czosnkiem i chili

Obraz
© 123RF.COM
  • 500 g topinamburu,
  • 50 g wędzonej słoniny,
  • kilka plastrów szynki,
  • główka czosnku,
  • dwie papryczki chili,
  • olej rzepakowy,
  • świeży tymianek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie: topinambur obierz i pokrój na kawałki. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj olejem. Ułóż topinambur. Główkę czosnku przetnij w poprzek na pół i włóż do naczynia. Posyp całość posiekanymi papryczkami, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Słoninę pokrój i ułóż razem z szynką na wierzchu. Piecz przez 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie