Kiszona kapusta
Jest doskonałym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Zawiera także sporo witaminy E, zwanej eliksirem młodości, niacyny, beta-karotenu i składników mineralnych, takich jak: wapń, magnez, żelazo, potas czy siarka.
Kiszona kapusta wzmacnia odporność organizmu, co jest szczególnie istotne w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i grypy. Reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, poprawia także wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto pamiętać, że sok z kiszonej kapusty także ma korzystny wpływ na nasze zdrowie – dostarcza bowiem cennych substancji, łagodzi kaszel, pobudza soki trawienne, a co za tym idzie apetyt. To wszystko możesz mieć za naprawdę niewiele, bo kilogram kiszonej kapusty kupisz za nawet 3-4 zł, ale kupując ją, zwróć uwagę, czy wkładasz do koszyka kiszoną czy kwaszoną kapustę – to bardzo ważne.