Kasza gryczana
Jak sama nazwa wskazuje, powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, węglowodanów oraz składników mineralnych. Spośród wszystkich kasz ma najwięcej witamin B1 i B2, magnezu, wapnia, fosforu i manganu. Posiada właściwości odkwaszające organizm, a dodatkowo, dzięki dużej zawartości błonnika i białka, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek, normuje poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Na długi czas zapewnia uczucie sytości, a stopniowo uwalniana skrobia jest długotrwałym źródłem energii. Kasza gryczana często nazywana jest polskim superfood i słusznie! Nie tylko jest bardzo zdrowa, ale także świetnie komponuje się zarówno z klasycznymi, słonymi daniami, jak również stanowi idealną bazę do dań na słodko. Ze względu na swoje liczne zalety zasługuje na znacznie więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do drugiego dania. Możesz przygotować z niej wegetariańskie kotleciki, a nawet upiec chleb.