Siemię lniane
Te cudowne nasionka zawierają potężną ilość tłuszczowych kwasów wielonienasyconych z rodziny omega-3, które stanowią nawet 60 proc. wszystkich tłuszczy w nich zawartych i jest ich niewiele mniej niż w rybach. Siemię lniane zawiera także kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny, witaminę E, lecytynę oraz cynk.
Nie tylko w ilości zawartych w sobie kwasów omega-3 siemię lniane wiedzie prym – znajdziemy w nim prawie trzy razy więcej lignanów niż w ziarenkach chia, a dodatkowo są najbogatszym źródłem fitoestrogenów spośród wszystkich pokarmów spożywczych. A jak udowadniają badania naukowe lignany, czyli fitoestrogeny roślinne wykazują działanie przeciwnowotworowe. Siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym, a badania pokazują, że nawet poprawiaja nastrój. Jest dosyć kaloryczne – 9 gram ziarenek (1 łyżeczka) zawiera 46 kcal. A jak jeść siemię lniane? Całe ziarenka siemienia lnianego dodaj do sałatki lub smoothie. Możesz także świeżo zmielone ziarenka zalać gorącą wodą, a następnie wypić na czczo, pół godziny przed jedzeniem.