Śmiercionośna rybka
Choć dietetycy od dawna przekonują, że powinniśmy jeść więcej ryb, tych gatunków raczej nie mają na myśli. Pochodzący z Oceanu Indyjskiego srebrnopaski blaasop (silverstripe blaasop), to niebezpieczny przysmak. W skórze ryby, jej wątrobie i organach rozrodczych znajdują się groźna toksyna, mogąca spowodować paraliż i duże trudności z oddychaniem.
Toksyczne właściwości ma także mięso rekina grenlandzkiego. Ponieważ rekin nie ma nerek, w całym jego organizmie znajduje się trujący kwas moczowy. Mimo to Islandczycy przygotowują z niego swoje tradycyjne danie - Hákarl. Aby pozbyć się kwasu z mięsa, rekin najpierw jest myty, potem na kilka miesięcy zakopywany w piachu, a następnie suszony. Dopiero bowiem proces fermentacji sprawia, że rekin staje się zdatny do jedzenie. Jednak coś za coś. Po tych zabiegach mięso przestaje być trujące, trudno jednak zapomnieć, że to, co leży na talerzu, to po prostu zgniły rekin.