To jedzenie może zabić. Uważaj, gdy znajdziesz je na talerzu!
Istnieje wiele produktów spożywczych, które zawierają naturalne toksyny, śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka. Zazwyczaj jednak do otrucia dochodzi przez przypadek - gdy pomylimy grzyba jadalnego z niejadalnym lub gdy sięgniemy po produkt zepsuty lub niedojrzały. Jednak w niektórych częściach świata potencjalnie zabójcze dania serwowane są z premedytacją. Ryzyko związane z ich jedzeniem uważane jest za dodatkowy "smaczek" kolacji. Jeśli jednak przy posiłku nie chcemy podwyższenia poziomu adrenaliny, uważajmy, gdy podczas wojaży po świecie ktoś zaproponuje nam jedno z tych dań. Wprawdzie niebezpieczne produkty serwowane są po usunięciu szkodliwych toksyn - co jednak gdy kucharz się pomyli?
Istnieje wiele produktów spożywczych, które zawierają naturalne toksyny, śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka. Zazwyczaj jednak do otrucia dochodzi przez przypadek - gdy pomylimy grzyba jadalnego z niejadalnym lub gdy sięgniemy po produkt zepsuty lub niedojrzały. Jednak w niektórych częściach świata potencjalnie zabójcze dania trafiają na stół "z premedytacją". Ryzyko związane z ich jedzeniem uważane jest za dodatkowy "smaczek" kolacji. Jeśli jednak przy posiłku nie pragniemy podwyższonego poziomu adrenaliny, uważajmy, gdy podczas wojaży po świecie ktoś zaproponuje nam jedno z tych dań. Wprawdzie niebezpieczne produkty serwowane są po usunięciu szkodliwych toksyn - co jednak, gdy kucharz się pomyli?
AD/mmch/kuchnia.wp.pl