Wszechstronne działanie zdrowotne
Z przekonaniem, że masło i inne tłuszcze nasycone szkodzą, walczy prof. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W pracy "Rzekomo niezdrowe tłuszcze zwierzęce" prof. Cichosz i prof. Hanna Czeczot piszą, że "z obecnego stanu wiedzy wynika, że ani nasycone kwasy tłuszczowe (KT), ani cholesterol występujący w produktach pochodzenia zwierzęcego nie mogą powodować procesów zapalnych. Ponadto tłuszcze zwierzęce są źródłem antyoksydantów aktywnych zarówno w żywności, jak i w organizmie człowieka. Dzięki dużej stabilności oksydacyjnej nie stanowią zagrożenia dla zdrowia człowieka. Tłuszcz mlekowy, mimo dużej zawartości nasyconych KT oraz cholesterolu, charakteryzuje się wszechstronnym działaniem prozdrowotnym: antymiażdżycowym i antynowotworowym".
Prof. Cichosz i Czeczot podkreślają, że znaczny wzrost spożycia tłuszczów roślinnych nie wpływa na poprawę stanu zdrowia społeczeństw, a wręcz przeciwnie. "Nie maleje zachorowalność na miażdżycę, a przy tym zaobserwowano w ciągu ostatnich 40 lat czterokrotny wzrost zachorowalności na choroby nowotworowe oraz neurologiczne i neurodegeneracyjne".