Niezbędny składnik do życia
Przez dziesięciolecia pokutowało przekonanie, że masło czy smalec szkodzą. Zawrotną karierę zaczęła robić margaryna jako rzekomo zdrowsza alternatywa dla masła. Potrzebowaliśmy lat i wielu badań, by zrozumieć, że tłuszcze nasycone wcale nie szkodzą zdrowiu, a to, co naturalne, nawet jeśli tłuste, korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
W 2014 roku do przełomowych wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Cambridge. Przeprowadzona przez nich metaanaliza będąca kompilacją danych z 72 badań, w których w sumie uczestniczyło ponad 600 tys. osób, wykazała, że nie ma związku między spożyciem tłuszczów nasyconych a zachorowalnością na choroby serca. Uczeni z Cambridge potwierdzili natomiast szkodliwość stosowania tłuszczów trans (utwardzonych tłuszczów roślinnych). "Nie bójmy się tłuszczu! Jeśli się odchudzasz, ogranicz węglowodany. Tłuszcz jest niezbędny do życia, choćby do przyswojenia witamin" – pisze w jednej ze swoich książek Anna Lewandowska, która do obróbki cieplnej takiej jak smażenie i duszenie zaleca olej kokosowy albo klarowane masło (ghee), a czasem również domowy smalec. "Na zimno korzystajmy z całego bogactwa tłuszczów roślinnych: oleju lnianego, z konopi, z wiesiołka czy sezamowego" – dodaje Lewandowska.