Kiedy nadziewamy i ozdabiamy?
Istnieją dwie szkoły nadziewania pączków. Pierwsza - nadziewamy surowe buły, druga - usmażone ciastka. Obie metody mają swoje wady i zalety. Do nadziewania przed smażeniem nie nadają się kremy na bazie jogurtu czy śmietany. Dodatkowo, jeśli nie skleimy dokładnie ciastka, nadzienie może wypłynąć, a pączek łatwo się przypali. Z drugiej jednak strony podczas smażenia dodane wcześniej nadzienie pięknie rozłoży się po całym wnętrzu, a nie skumuluje w jednym miejscu, jak w przypadku nadziewania po smażeniu.
Ogromne znaczenie dla smaku gotowego pączka ma słodka dekoracja. Lukier czy polewę najlepiej nakładać na jeszcze ciepłe pączki, gdy tylko odsączymy je z nadmiaru tłuszczu. Jeśli jednak chcemy ozdobić nasz wypiek cukrem pudrem, powinniśmy poczekać, aż ciastko ostygnie. Pamiętajmy też o najważniejszej zasadzie - najlepszy pączek, to świeży pączek. Nie czekajmy więc z zaserwowaniem naszych tłustoczwartkowych smakołyków!