Kulinarne inspiracje
Tempeh to najlepszy zamiennik mięsa i nabiału - idealna żywność dla wegan i wegetarian, a także dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Ma apetyczną konsystencję i łagodny, orzechowy smak, co odróżnia go od mdłego tofu. Łatwo przygotować z niego smaczne, dietetyczne jedzenie w dowolnym stylu. W czasie przyrządzania, smażenia, pieczenia, gotowania czy grillowania nie twardnieje, nie wysycha, nie kruszy się i nie rozpływa.
Należy do grupy żywności fermentowanej, czyli takiej, której własności odżywcze i smak zostały poprawione nie dzięki technologii przemysłowej, a wyłącznie siłami natury, przy udziale wyspecjalizowanych mikroorganizmów. Obfituje w zdrowe, białko roślinne (19 proc.), witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i pantotenowy, tłuszcze nienasycone, wiele minerałów i błonnik. Białko tempehu posiada doskonałe własności odżywcze i taki sam profil aminokwasów jak białko ludzkiego mleka.
Nadaje się do "bezpośredniego spożycia". Sprawdza się na kanapkach, w sałatkach, jako przekąska. Mielony i podsmażony z cebulą i przyprawami może być użyty jako farsz do naleśników, sajgonek i pierogów lub składnik sosu bolognese do spaghetti. Doskonale smakuje również na słodko!