WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

Tempeh, czyli mięso z Jawy

Cały świat zna tofu - delikatny produkt wytwarzany z gotowanych ziaren sojowych. Bogate w białko i praktycznie nie mające swojego własnego smaku tofu to jedno z ulubionych dań osób stroniących od mięsa. Od kilku lat jednak tofu ma konkurencję: tempeh - "mięso" z fermentowanej soi.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Nietypowy przysmak

Obraz
© 123RF.COM

Cały świat zna tofu - delikatny produkt wytwarzany z gotowanych ziaren sojowych. Jest bogaty w białko roślinne, dlatego to jedno z ulubionych dań osób, które wyeliminowały mięso ze swojego jadłospisu. Od kilku lat jednak tofu ma konkurencję w postaci "mięsa" z fermentowanej soi.

Tempeh pochodzi z Jawy. Do dziś jest tam podstawowym pokarmem. Ze względów praktycznych, dotyczących m.in. terminu ważności do spożycia, nie jest produkowany na skalę przemysłową. W jawajskich wioskach wciąż bardzo ważnym miejscem jest tempeh-house. To tam jest wytwarzany i każdego ranka sprzedawany w postaci zawiniątek z liści bananowca, wewnątrz których znajdują się świeże, mięsiste plastry.

/ 7Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh to najlepszy zamiennik mięsa i nabiału - idealna żywność dla wegan i wegetarian, a także dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie. Ma apetyczną konsystencję i łagodny, orzechowy smak, co odróżnia go od mdłego tofu. Łatwo przygotować z niego smaczne, dietetyczne jedzenie w dowolnym stylu. W czasie przyrządzania, smażenia, pieczenia, gotowania czy grillowania nie twardnieje, nie wysycha, nie kruszy się i nie rozpływa.

Należy do grupy żywności fermentowanej, czyli takiej, której własności odżywcze i smak zostały poprawione nie dzięki technologii przemysłowej, a wyłącznie siłami natury, przy udziale wyspecjalizowanych mikroorganizmów. Obfituje w zdrowe, białko roślinne (19 proc.), witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6, kwas foliowy i pantotenowy, tłuszcze nienasycone, wiele minerałów i błonnik. Białko tempehu posiada doskonałe własności odżywcze i taki sam profil aminokwasów jak białko ludzkiego mleka.

Nadaje się do "bezpośredniego spożycia". Sprawdza się na kanapkach, w sałatkach, jako przekąska. Mielony i podsmażony z cebulą i przyprawami może być użyty jako farsz do naleśników, sajgonek i pierogów lub składnik sosu bolognese do spaghetti. Doskonale smakuje również na słodko!

/ 7Zupa pho z dodatkiem tempehu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: dwie świeże papryczki chili, imbir, cebula, dwa ząbki czosnku, gwiazdka anyżu, makaron ryżowy, pół pęczka kolendry, limonka i kawałek tempeh.

Na suchej patelni prażymy pokrojone papryczki, posiekany imbir, cienkie plasterki cebuli i czosnku oraz anyż. Uprażone składniki dodajemy do gotującego się bulionu drobiowego lub warzywnego. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Tempeh kroimy ostrym nożem w cienkie, szerokie plastry. Zupę przelewamy do miski, dodajemy makaron, kolendrę i sok z limonki. W małych miseczkach układamy plastry i zalewamy je zupą.

/ 7Tempeh a'la bekonowe chipsy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: tempeh (200 gramów), czosnek (dwa ząbki), łyżka koncentratu pomidorowego, ciemny sos sojowy (dwie łyżki), pół szklanki wody.

Z wody, sosu sojowego, koncentratu pomidorowego i czosnku przygotować marynatę o intensywnym smaku. Tempeh kroimy w cienkie, szerokie plastry i zanurzamy w marynacie na dwie godziny. Smażymy z obu stron do uzyskania chrupkiej skórki. Naprawdę pyszne!

/ 7Szaszłyki z tempehu

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 gramów tempehu, 6 łyżek sosu sojowego mała papryczka chilli, 3 łyżki oleju. Do podania: ugotowany ryż basmati, domowa salsa pomidorowa.

Tempeh kroimy na kawałki, marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem oleju i papryczki chili. Grillujemy na patelni grillowej, kilka minut z obu stron. Podajemy na ciepło z salsą i ryżem. Dla urozmaicenia do szaszłyków można dodać, np. kawałki cukinii.

/ 7Tempeh z ryżem, fasolką i zieloną cebulką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 200 gramów tempehu, 200 gramów brukselki, 1 woreczek ugotowanego ryżu basmati, dwa ząbki czosnku, sos sojowy, olej.

Brukselkę blanszujemy trzy minuty we wrzątku i kroimy na ćwiartki. Tempeh kroimy w dużą kostkę. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany czosnek i brukselkę. Po chwili dodajemy ryż i mieszamy. Na koniec dodajemy tempeh i sos sojowy. Smażymy chwilę razem, delikatnie mieszając, a następnie podajemy.

/ 7Przepis na domowy tempeh

Obraz
© 123RF.COM

Tempeh możemy znaleźć w sklepach z orientalną i wegańską żywnością. Warto wiedzieć, że przysmak ten możemy sami zrobić w domu. Najlepiej kupić gotowy zestaw albo tzw. Tempeh Starter, czyli stabilne zarodniki pleśni odpowiedzialnej za przeobrażenie ugotowanych i wyłuskanych ziaren soi w tempeh. Poza starterem potrzebne będą foliowe, podziurkowane torebki, w których tempeh będzie rósł i miejsce, gdzie przez 24-30 godzin, czyli przez cały okres dojrzewania tempehu, będzie można utrzymać temperaturę na poziomie 30-33 stopni Celsjusza (na przykład piekarnik z elektrycznym oświetleniem, w którym włączona żaróweczka stanowić będzie dobre źródło ciepła). Potrzebne będą również ziarna soi. Warto chociaż raz spróbować!

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu