Teff w diecie bezglutenowej
Ziarna teffu stanowią doskonałą alternatywę dla zbóż zawierających gluten. Osoby z celiakią lub nietolerancją na gluten mogą nimi zastąpić pszenicę, żyto, kuskus, bulgur czy owies, który w Polsce jest zanieczyszczony glutenem. Teff nie jest typowym zbożem, a tzw. pseudozbożem, dzięki czemu nie powoduje reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do pszenicy czy żyta.
Miłkę abisyńską można wykorzystać na wiele różnych sposobów. W sklepach występuje pod postacią ziaren, płatków lub mąki, z których można przygotować placki, naleśniki, ciasta czy pieczywo. W Etiopii teffu wykorzystuje się nawet przy produkcji alkoholu.
Ziarna teffu i mąkę można kupić w sklepach ekologicznych, na działach ze zdrową żywnością w hipermarketach i przez internet. Kilogram ziaren kosztuje ok. 18-20 zł, pół kilograma mąki – ok. 10 zł. Koszt płatków teff to ok. 15 zł za opakowanie 400 g.