Teff (miłka abisyńska) – bezglutenowe zboże dla celiaków. Poznaj jego właściwości
Co to jest teff i jak go przygotować?
Teff, znany również pod nazwą miłka (bądź trawa) abisyńska, jest jednym z najcenniejszych naturalnych produktów bezglutenowych. Choć właściwości teffu docenią przede wszystkim alergicy, osoby z nietolerancją glutenu i celiakią, każdy z nas powinien włączyć go do swojego jadłospisu. Teff stanowi doskonałe źródło błonnika pokarmowego, witamin i minerałów.
Skąd pochodzi teff (miłka abisyńska)
Teff, z łacińskiego eragrostis tef, jest rośliną zbożową uprawianą w krajach afrykańskich, przede wszystkim w Etiopii, jeszcze przed naszą erą. Ziarna miłki abisyńskiej, przypominające wielkością ziarna maku, stanowią podstawę diety Etiopczyków.
Miłka abisyńska występuje w wielu odmianach, różniących się kolorem ziaren i aromatem. Im ciemniejszy kolor ziaren, tym intensywniejszy aromat. Na tle innych zbóż teff wyróżnia się delikatnym orzechowym posmakiem. Jedną z zalet teffu jest jego trwałość. Ziarna miłki abisyńskiej są odporne na procesy jełczenia i mogą być przechowywane w warunkach domowych przez wiele lat.
Teff – właściwości miłki abisyńskiej
Miłka abisyńska wyróżnia się na tle innych zbóż unikatowym składem mineralnym. Ziarna teffu są bogatym źródłem wapnia, żelaza, cynku. Ze względu na dużą zawartość żelaza teff jest doskonałym wzbogaceniem diety dla osób narażonych na niedobór tego mikroelementu i zmagającym się z anemią.
Ziarna teffu są bogate w błonnik pokarmowy, dzięki czemu na długo zapewniają uczucie sytości i wspomagają pracę jelit. Co więcej, dania przygotowywane na bazie teffu mają niski indeks glikemiczny i nie powodują gwałtownych wyrzutów cukru do krwi.
Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego teff jest polecany kobietom planującym zajście w ciążę i ciężarnym.
Teff w diecie bezglutenowej
Ziarna teffu stanowią doskonałą alternatywę dla zbóż zawierających gluten. Osoby z celiakią lub nietolerancją na gluten mogą nimi zastąpić pszenicę, żyto, kuskus, bulgur czy owies, który w Polsce jest zanieczyszczony glutenem. Teff nie jest typowym zbożem, a tzw. pseudozbożem, dzięki czemu nie powoduje reakcji alergicznych, w przeciwieństwie do pszenicy czy żyta.
Miłkę abisyńską można wykorzystać na wiele różnych sposobów. W sklepach występuje pod postacią ziaren, płatków lub mąki, z których można przygotować placki, naleśniki, ciasta czy pieczywo. W Etiopii teffu wykorzystuje się nawet przy produkcji alkoholu.
Ziarna teffu i mąkę można kupić w sklepach ekologicznych, na działach ze zdrową żywnością w hipermarketach i przez internet. Kilogram ziaren kosztuje ok. 18-20 zł, pół kilograma mąki – ok. 10 zł. Koszt płatków teff to ok. 15 zł za opakowanie 400 g.
Jak ugotować teff?
Do przygotowania teffu możesz wykorzystać wodę lub bulion warzywny. Do dwóch szklanek gotującej się wody lub bulionu dodaj pół szklanki ziaren teffu. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut, do całkowitego pochłonięcia wody. Od czasu do czasu przemieszaj ziarna, tak, aby nie przywarły do dna.
Ugotowane ziarna teffu mogą stanowić zamiennik innych zbóż, np. ryżu, kaszy gryczanej czy kaszy jaglanej. Podawaj je jako dodatek do obiadu lub przygotuj z nich teffankę, czyli alternatywę dla klasycznej owsianki.
Teffanka, czyli owsianka z ziaren teffu – przepis
- 0,5 szklanki ziaren teffu
- 1,5 szklanki wody
- 6 daktyli bez pestek (świeżych lub suszonych, wcześniej namoczonych)
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- garść ulubionych orzechów
- 0,25 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
Przygotowanie:
Wsyp teff do rondla z grubym dnem. Praż na niewielkim ogniu przez 5-10 minut. Ziarna powinny wydawać charakterystyczny strzelający dźwięk. Następnie wlej do rondla wodę, dodaj cynamon i pokrojone na kawałki daktyle. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 15-20 minut do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli ziarna są miękkie, a całość ma kremową konsystencję, zdejmij rondel z ognia, dodaj mleko i wymieszaj. Teffankę przełóż do miski, dodaj do niej starte lub pokrojone w kostkę jabłko i orzechy. Smacznego!