Lody
Według danych OBOP-u przeciętny Kowalski zjada rocznie niewiele ponad 4 litry lodów. To naprawdę mało w porównaniu do statystycznego Włocha (9 l.) czy Amerykanina (23 l.). Być może jednak w tej kwestii warto wziąć przykład z Amerykanów, bo dobre, prawdziwe lody to przepyszna odżywcza mikstura.
Po pierwsze, kremowe lody są robione na bazie mleka lub śmietany, w związku z tym zawierają korzystne, zawarte w nich substancje takiej jak wapń, witamina D, fosfor, potas oraz białko.
Po drugie, lody owocowe, a zwłaszcza sorbety zawierają dodatkowo bogactwo witamin znajdujących się w owocach. Prawdziwy sorbet powinien mieć następujące proporcje: na 5 litrów gotowego produktu powinno przypadać minimum 1,5 kg świeżych owoców.
Po trzecie, co zapewne najbardziej ucieszy wszystkich będących na diecie, lody są stosunkowo mało kaloryczne, a dodatkowo - jak każde zimne jedzenie - wspomagają metabolizm.