Te owoce i warzywa smakują lepiej po przymrożeniu
Mrożone nie znaczy gorsze
W powszechnej opinii warzywa i owoce źle znoszą niskie temperatury. Ziemniaki czy marchewka po przymrozkach rzeczywiście tracą smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów spożywczych, które warto lekko zmrozić.
W powszechnej opinii warzywa i owoce źle znoszą niskie temperatury. Ziemniaki czy marchewka po przymrozkach rzeczywiście tracą smak, kolor czy jędrność. Jednak sporo darów natury znakomicie czuje się w takich trudnych warunkach, a nawet zyskuje wówczas na walorach odżywczych. Oto lista produktów spożywczych, które warto mrozić.
Pigwa
Te niepozorne "jabłuszka" skrywają w sobie ogromną dawkę witaminy C (siedmiokrotnie większą niż cytryna!) oraz witaminy B. W składzie pigwy znajdziemy też bardzo dużo pektyn (najwięcej ze wszystkich owoców), dzięki którym można z niej wytwarzać wyśmienite galaretki, powidła, dżemy, soki, marynaty do mięs czy dipy do serów. Jednym z najbardziej tradycyjnych przetworów jest marmolada - pyszny dodatek do pieczywa albo aromatyczne nadzienie do ciasta. W jesienne i zimowe wieczory na pewno docenimy również nalewkę z pigwy. Zdaniem smakoszy, do produkcji przetworów najlepsze są owoce zbierane po pierwszych przymrozkach.