Orzechy kokosowe
Są owocem egzotycznej palmy kokosowej. Dojrzałe okazy ważą od 2 do 4 kg. Im młodszy owoc, tym silniejsze są jego właściwości. Jądro świeżego orzecha zawiera około 50 proc. wody, 25-35 proc. tłuszczu, 4 proc. białka i 8 proc. cukru. W odróżnieniu od pozostałych orzechów przeważają w nim jednak nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego nie jest polecany osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu. Oprócz tego dostarcza witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Przy zakupie należy nim wstrząsnąć, by przekonać się czy we wnętrzu jest jeszcze mleczko, ponieważ wyschnięte jądro kokosa jest niejadalne. Najsmaczniejszy jest świeży miąższ, ale najczęściej kupujemy już wysuszony w postaci wiórków kokosowych. Jest świetnym dodatkiem do ciast i deserów.