Pistacje
Czym wyróżniają się pistacje? Nie tylko nietypową, intensywnie zieloną barwą, ale też najmniejszą kalorycznością ze wszystkich orzechów. Jeden owoc zwiera tylko 3 kilokalorie! Jak wykazały ostatnie badania Agricultural Research Service tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez ludzki organizm, przez co ich kaloryczność jest mniejsza niż dotychczas sądzono. To doskonałe źródło miedzi, manganu, magnezu i fosforu. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, proteiny, błonnik oraz witaminy i potas, który reguluje pracę serca. Jedna porcja zaspokaja 20 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Pistacje zawierają tyle witaminy B6 co wątroba wołowa. Pistacje to jedyne orzechy które zawierają znaczną ilość karotenoidów - luteiny orać zeaksantyny. Ich spożycie zmniejsza więc ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej związanej z wiekiem. Pistacje używane są głównie do przygotowywania słodkich wyrobów, tj. lody, budynie, farsze. Do sałatek, sosów czy mięs dodaje się posiekane, surowe lub prażone.