Pudding z tapioki z marakują "Dziękuję było pyszne"
Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", proponuje połączenie tapioki z coraz bardziej popularnym owocem, czyli marakują.
Składniki: 1/3 szklanki kuleczek tapioki, 350 ml mleka kokosowego/ mleka krowiego, 2 łyżki cukru/ miodu, 2 marakuje.
Przygotowanie: mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier lub miód, następnie tapiokę. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość garnka do pucharków i wierzch polewamy miąższem z marakui. Pudding można jeść na ciepło i na zimno.