Kluski z tapioki
Składniki: 2 szklanki drobnej tapioki, 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku , 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 cebuli, 200 g tłustej wieprzowiny mielonej, 9 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej, 2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych, 2 łyżki oleju do obtaczania klusek, 2 łyżki oleju.
Przygotowanie: tapiokę moczymy przez 10 minut w wodzie - całość powinna być przykryta. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, wieprzowinę oraz kolendrę i pieprz. Po chwili dodajemy też sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone . Namoczoną tapiokę ugniatamy w rękach i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku, każdy faszerujemy mięsem, a następnie robimy mniejsze kluski. Gotujemy je w odstępach na parze, przez 15 minut.