Tapioka nie tylko do puddingu

Tapioka to coraz popularniejszy składnik deserów, zwłaszcza dla fanów diety wegetariańskiej. Znajdziemy w niej lekkostrawne węglowodany, jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Dostępna jest w formie granulatu (czyli różnej wielkości kulek), które przypominają wyglądem styropian. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni i ciekawe podać.

Obraz

/ 7Wyjątkowe kuleczki

Obraz
© 123RF.COM

Tapioka to coraz popularniejszy składnik deserów, zwłaszcza dla fanów diety wegetariańskiej. Znajdziemy w niej lekkostrawne węglowodany, jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Dostępna jest w formie granulatu (czyli różnej wielkości kulek), które przypominają wyglądem styropian. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni i ciekawe podać.

/ 7Tapioka - jak się z nią obchodzić?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy tapiokowe granulki w różnych rozmiarach. Wybieramy je kierując się tym, co chcemy z nich przygotować. Do puddingu, leguminy, kisielu, budyniu czy jako zagęstnik do sosu albo zupy, lepiej sprawdzą się kulki o mniejszej średnicy. Większe przydadzą się do przygotowania drinków albo słynnej bubble tea. Średnie warto wykorzystać do wypieku ciast albo chleba. Warto wiedzieć, że to produkt idealny do dłuższego przechowywania - oczywiście w szczelnym pojemniku. Nie nadaje się do spożywania na surowo. Gotową tapiokę podczas gotowania rozpoznamy po kolorze - kulki staną się bowiem prawie przezroczyste.

/ 7Tapioka w kuchni - pyszne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten jest znany na większości kontynentów. Szczególną popularnością cieszy się w Ameryce Centralnej i Południowej. Przyrządza się płaskie pieczywo, a także wiele przekąsek, takich jak krakersy, ciastka, chipsy i desery. W Europie tapiokę spotkamy najczęściej w postaci bubble tea i puddingów. Co ciekawe, Belgowie perełki tapioki dodają do zup. We Francji to sposób na zagęszczenie deserów, a Brytyjczycy dodają ich do puddingu. Francuzi używają kulek z tapioki do zagęszczania deserów. Brytyjczycy używają tapioki do słynnego puddingu.

/ 7Bubble tea

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki zaparzonej herbaty, 1/3 szklanki cukru, 4 szklanki wody, 1/2 szklanki kulek, tapioki (większy rozmiar), 4 szklanki melona w kawałkach, 4 szklanki kostek lodu, 2 szklanki soku pomarańczowego, 1/2 szklanki mleka kokosowego. Przygotowanie: herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy tapiokę. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrycia 25 minut. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy aby kulki "doszły" w wodzie przez kolejne 25 minut, aż staną się przezroczyste i "żelkowate" . Później odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Mieszamy z osłodzoną herbatą i wkładamy do lodówki. W mikserze łączymy kawałki melona z kostkami lodu, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. Umieszczamy tapiokową masę na dnie dużej szklanki (do jednej czwartej wysokości) i wlewamy zmiksowanego melona z dodatkami.

/ 7Pudding z tapioki i mango

/ 7Kluski z tapioki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki drobnej tapioki, 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku , 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 cebuli, 200 g tłustej wieprzowiny mielonej, 9 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej, 2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych, 2 łyżki oleju do obtaczania klusek, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: tapiokę moczymy przez 10 minut w wodzie - całość powinna być przykryta. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, wieprzowinę oraz kolendrę i pieprz. Po chwili dodajemy też sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone . Namoczoną tapiokę ugniatamy w rękach i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku, każdy faszerujemy mięsem, a następnie robimy mniejsze kluski. Gotujemy je w odstępach na parze, przez 15 minut.

/ 7Pudding z tapioki z marakują "Dziękuję było pyszne"

Obraz

Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", proponuje połączenie tapioki z coraz bardziej popularnym owocem, czyli marakują.

Składniki: 1/3 szklanki kuleczek tapioki, 350 ml mleka kokosowego/ mleka krowiego, 2 łyżki cukru/ miodu, 2 marakuje.
Przygotowanie: mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier lub miód, następnie tapiokę. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość garnka do pucharków i wierzch polewamy miąższem z marakui. Pudding można jeść na ciepło i na zimno.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść