Tapioka nie tylko do puddingu

Tapioka to coraz popularniejszy składnik deserów, zwłaszcza dla fanów diety wegetariańskiej. Znajdziemy w niej lekkostrawne węglowodany, jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Dostępna jest w formie granulatu (czyli różnej wielkości kulek), które przypominają wyglądem styropian. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni i ciekawe podać.

Obraz

/ 7Wyjątkowe kuleczki

Obraz
© 123RF.COM

Tapioka to coraz popularniejszy składnik deserów, zwłaszcza dla fanów diety wegetariańskiej. Znajdziemy w niej lekkostrawne węglowodany, jest hipoalergiczna, nie zawiera glutenu i cholesterolu. Dostępna jest w formie granulatu (czyli różnej wielkości kulek), które przypominają wyglądem styropian. Podpowiadamy, jak wykorzystać ją w kuchni i ciekawe podać.

/ 7Tapioka - jak się z nią obchodzić?

Obraz
© 123RF.COM

W sklepach znajdziemy tapiokowe granulki w różnych rozmiarach. Wybieramy je kierując się tym, co chcemy z nich przygotować. Do puddingu, leguminy, kisielu, budyniu czy jako zagęstnik do sosu albo zupy, lepiej sprawdzą się kulki o mniejszej średnicy. Większe przydadzą się do przygotowania drinków albo słynnej bubble tea. Średnie warto wykorzystać do wypieku ciast albo chleba. Warto wiedzieć, że to produkt idealny do dłuższego przechowywania - oczywiście w szczelnym pojemniku. Nie nadaje się do spożywania na surowo. Gotową tapiokę podczas gotowania rozpoznamy po kolorze - kulki staną się bowiem prawie przezroczyste.

/ 7Tapioka w kuchni - pyszne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Produkt ten jest znany na większości kontynentów. Szczególną popularnością cieszy się w Ameryce Centralnej i Południowej. Przyrządza się płaskie pieczywo, a także wiele przekąsek, takich jak krakersy, ciastka, chipsy i desery. W Europie tapiokę spotkamy najczęściej w postaci bubble tea i puddingów. Co ciekawe, Belgowie perełki tapioki dodają do zup. We Francji to sposób na zagęszczenie deserów, a Brytyjczycy dodają ich do puddingu. Francuzi używają kulek z tapioki do zagęszczania deserów. Brytyjczycy używają tapioki do słynnego puddingu.

/ 7Bubble tea

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki zaparzonej herbaty, 1/3 szklanki cukru, 4 szklanki wody, 1/2 szklanki kulek, tapioki (większy rozmiar), 4 szklanki melona w kawałkach, 4 szklanki kostek lodu, 2 szklanki soku pomarańczowego, 1/2 szklanki mleka kokosowego. Przygotowanie: herbatę mieszamy z cukrem i odstawiamy. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy tapiokę. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy bez przykrycia 25 minut. Zdejmujemy z palnika i pozwalamy aby kulki "doszły" w wodzie przez kolejne 25 minut, aż staną się przezroczyste i "żelkowate" . Później odcedzamy je i opłukujemy pod zimną wodą. Mieszamy z osłodzoną herbatą i wkładamy do lodówki. W mikserze łączymy kawałki melona z kostkami lodu, sokiem pomarańczowym i mlekiem kokosowym. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej struktury. Umieszczamy tapiokową masę na dnie dużej szklanki (do jednej czwartej wysokości) i wlewamy zmiksowanego melona z dodatkami.

/ 7Pudding z tapioki i mango

/ 7Kluski z tapioki

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki drobnej tapioki, 1 łyżka ziaren kolendry, 3 ząbki czosnku , 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 cebuli, 200 g tłustej wieprzowiny mielonej, 9 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki cukru, 3 łyżki peklowanej rzodkiewki drobno pokrojonej, 2 łyżki drobnych orzeszków ziemnych, 2 łyżki oleju do obtaczania klusek, 2 łyżki oleju.

Przygotowanie: tapiokę moczymy przez 10 minut w wodzie - całość powinna być przykryta. W woku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, wieprzowinę oraz kolendrę i pieprz. Po chwili dodajemy też sos sojowy, cukier, rzodkiewkę i orzechy drobno potłuczone . Namoczoną tapiokę ugniatamy w rękach i formujemy kulę. Odrywamy po kawałku, każdy faszerujemy mięsem, a następnie robimy mniejsze kluski. Gotujemy je w odstępach na parze, przez 15 minut.

/ 7Pudding z tapioki z marakują "Dziękuję było pyszne"

Obraz

Karolina, autorka bloga "Dziękuję było pyszne", proponuje połączenie tapioki z coraz bardziej popularnym owocem, czyli marakują.

Składniki: 1/3 szklanki kuleczek tapioki, 350 ml mleka kokosowego/ mleka krowiego, 2 łyżki cukru/ miodu, 2 marakuje.
Przygotowanie: mleko gotujemy. Do gotującego się mleka dodajemy cukier lub miód, następnie tapiokę. Mieszamy. Teraz gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, przez taki czas, by białe kuleczki zrobiły się przeźroczyste. Uważamy, by zawartość garnka nie przywarła do jego dna, najlepiej używać do przyrządzenia tego deseru garnka z grubym dnem. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie przekładamy zawartość garnka do pucharków i wierzch polewamy miąższem z marakui. Pudding można jeść na ciepło i na zimno.

Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca