Idealna do deserów
Tapioka jest pozbawiona smaku, dlatego powinna był łączona z produktami o bardziej wyrazistym charakterze. Kulinarne blogerki bardzo lubią przyrządzać z niej puddingi, zwykle na bazie mleka kokosowego, w którym gotowane są maniokowe kulki. Taki przysmak warto wzbogacić wanilią, czekoladą, sosem malinowym, owocami i aromatycznymi przyprawami, np. cynamonem.
Brazylijczycy zajadają się innym deserem - tapioką ugotowaną w czerwonym winie, z dodatkiem korzennych przypraw. Natomiast w Tajlandii, w okresie Bożego Narodzenia, popularne są proste ciasteczka, do przygotowania których potrzeba tylko 2 szklanek tapioki, szklanki cukru pudru, 120 ml mleka kokosowego, żółtka i łyżki masła. Z tych składników ugniatamy masę, rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka i pieczemy kwadrans w temperaturze 180 stopni.