Produkt dla alergików
W polskich sklepach najczęściej znajdziemy tapiokę w postaci granulatu, czyli różnej wielkości kulek (o średnicy od 1 do 8 milimetrów) przypominających trochę styropian. Niekiedy pojawia się również jako proszek, płatki lub pałeczki.
Produkt zawiera lekkostrawne węglowodany oraz niewielkie ilości białka. Powinny się nim zainteresować osoby cierpiące na przykład z powodu alergii pokarmowych, a jest ich coraz więcej - według danych Europejskiej Akademii Alergologii i Immunologii Klinicznej w ciągu ostatnich 10 lat liczba chorych zwiększyła się dwukrotnie.
Tymczasem tapioka jest produktem hipoalergicznym, a w dodatku pozbawionym glutenu - białka zawartego przede wszystkim w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta czy jęczmienia. Może on wywoływać liczne problemy zdrowotne, np. celiakię, chorobę powodującą stan zapalny jelita cienkiego, który uniemożliwia prawidłowe wchłanianie składników odżywczych z pokarmów i wywołuje poważne deficyty witamin i minerałów, prowadząc do wielu zaburzeń, a nawet niedożywienia.