Omlet tamagoyaki
Omlety są popularne nie tylko w Europie. Japońska wersja tego dania jest trochę trudniejsza do przygotowania, ale bardzo smaczna i zaskakująca. To rolowany omlet tamagoyaki. Przygotowujemy: pięć jajek, łyżeczkę cukru, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę sake i olej. Wbijamy jajka do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy sake, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i równomiernie rozlewamy ją na dnie patelni. Smażymy, aż masa się zetnie i zawijamy ją jak naleśnik w stronę jednego z brzegów patelni. Wlewamy kolejna porcję jajek, a zrolowaną masę układamy na płynnych jeszcze jajkach. Znów wszystko rolujemy i smażymy jeszcze dwa omlety w taki sam sposób. Całość zdejmujemy z patelni, kroimy w plastry i podajemy z sosem sojowym.