Tanie gotowanie: 7 pomysłów na omlet
Na śniadanie lub sycącą kolację. Przepisy są naprawdę proste.
Omlet ze szczypiorkiem
Szukacie propozycji na szybkie i smaczne danie śniadaniowe? A może zmęczeni po całym dniu pracy lub szkoły macie ochotę na sycącą i mało pracochłonną kolację? Odpowiedź może być tylko jedna: omlet. Tę pochodzącą z Francji potrawę przygotuje nawet mniej wprawny kucharz. Doskonale wpisuje się w cykl "Tanie gotowanie", czyli dania na każdą kieszeń. Rodzajów omletów jest mnóstwo, więc każdy, kto choć trochę lubi jajka, z pewnością znajdzie taką wersję, którą się zachwyci. Podstawą są, oczywiście, jajka, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji albo tego, co mamy w lodówce.
Podstawowy przepis na omlet jest następujący: dwa jajka, sól, pieprz i masło. Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Łyżkę masła roztapiamy na gorącej patelni, zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca podnosimy brzegi, by masa mogła spłynąć i się usmażyć. Omlet powinien być gotowy w dwie minuty. W trakcie smażenia posypujemy wierzch omletu posiekanym szczypiorkiem i składamy go na pół. Gotowe.
Omlet z bekonem i bazylią
Dodatki do omletu mogą być różnorakie. Bardzo smaczna jest wersja z bekonem. Masę na omlet przygotowujemy według podstawowego przepisu. Na osobnej patelni podsmażamy paski bekonu i zdejmujemy z ognia. Wylewamy masę jajeczną i od razu wykładamy wierzch bekonem i posypujemy listkami bazylii. Smażymy dwie minuty, składamy na pół i dosmażamy jeszcze po minucie z każdej strony.
Omlet tamagoyaki
Omlety są popularne nie tylko w Europie. Japońska wersja tego dania jest trochę trudniejsza do przygotowania, ale bardzo smaczna i zaskakująca. To rolowany omlet tamagoyaki. Przygotowujemy: pięć jajek, łyżeczkę cukru, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę sake i olej. Wbijamy jajka do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy sake, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i równomiernie rozlewamy ją na dnie patelni. Smażymy, aż masa się zetnie i zawijamy ją jak naleśnik w stronę jednego z brzegów patelni. Wlewamy kolejna porcję jajek, a zrolowaną masę układamy na płynnych jeszcze jajkach. Znów wszystko rolujemy i smażymy jeszcze dwa omlety w taki sam sposób. Całość zdejmujemy z patelni, kroimy w plastry i podajemy z sosem sojowym.
Zielony omlet wegetariański
Omlet nie musi być żółty. Może być także zielony. Oto nasz przepis. Przygotowujemy składniki: czosnek, bazylię, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, cztery jajka, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Czosnek siekamy bardzo drobno, wrzucamy do malaksera razem z bazylią i szpinakiem. Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy sól i pieprz i miksujemy bardzo dokładnie. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy zielony przecier i dokładnie mieszamy. Smażymy omlet na rozgrzanym maśle, na wierzchu układając pomidorki.
Omlet ze szpinakiem i ricottą
Ta wersja jest bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: cztery jajka, garść świeżego szpinaku, małe opakowanie serka ricotta, sól, pieprz i masło. Jajka mieszamy w misce z solą i pieprzem, dodajemy szpinak, ricottę i dokładnie łączymy składniki. Smażymy omlet na patelni z rozgrzanym masłem przez cztery minuty. Składamy na pół i dosmażamy z każdej strony.
Hiszpańska tortilla
Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Hiszpanii jest tortilla. Choć nie przypomina klasycznego omletu, smak i sposób przygotowania jest podobny. Składniki: cztery jajka, cztery średnie ziemniaki, łyżka śmietany, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę, dokładnie mieszamy. Na patelni z metalową rączką układamy pokrojone w plastry ziemniaki i podsmażamy je lekko na oliwie. Następnie wylewamy na ziemniaki masę jajeczną i smażymy kilka minut. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i dopiekamy kilka minut. Przekładamy na talerz i kroimy w trójkąty.
Omlet zawijany w boczku
I na koniec bardzo sympatyczna wersja omletu. Najpierw smażymy dość cienki omlet według przepisu podstawowego. Kroimy go na szerokie paski i zwijamy w rulon. Rulon owijamy paskami wędzonego boczku, spinamy wszystko wykałaczką, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia