Tanie gotowanie: 7 pomysłów na omlet

Na śniadanie lub sycącą kolację. Przepisy są naprawdę proste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Omlet ze szczypiorkiem

Obraz
© Fotolia

Szukacie propozycji na szybkie i smaczne danie śniadaniowe? A może zmęczeni po całym dniu pracy lub szkoły macie ochotę na sycącą i mało pracochłonną kolację? Odpowiedź może być tylko jedna: omlet. Tę pochodzącą z Francji potrawę przygotuje nawet mniej wprawny kucharz. Doskonale wpisuje się w cykl "Tanie gotowanie", czyli dania na każdą kieszeń. Rodzajów omletów jest mnóstwo, więc każdy, kto choć trochę lubi jajka, z pewnością znajdzie taką wersję, którą się zachwyci. Podstawą są, oczywiście, jajka, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji albo tego, co mamy w lodówce.

Podstawowy przepis na omlet jest następujący: dwa jajka, sól, pieprz i masło. Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Łyżkę masła roztapiamy na gorącej patelni, zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca podnosimy brzegi, by masa mogła spłynąć i się usmażyć. Omlet powinien być gotowy w dwie minuty. W trakcie smażenia posypujemy wierzch omletu posiekanym szczypiorkiem i składamy go na pół. Gotowe.

/ 7Omlet z bekonem i bazylią

Obraz
© Fotolia

Dodatki do omletu mogą być różnorakie. Bardzo smaczna jest wersja z bekonem. Masę na omlet przygotowujemy według podstawowego przepisu. Na osobnej patelni podsmażamy paski bekonu i zdejmujemy z ognia. Wylewamy masę jajeczną i od razu wykładamy wierzch bekonem i posypujemy listkami bazylii. Smażymy dwie minuty, składamy na pół i dosmażamy jeszcze po minucie z każdej strony.

/ 7Omlet tamagoyaki

Obraz
© Fotolia

Omlety są popularne nie tylko w Europie. Japońska wersja tego dania jest trochę trudniejsza do przygotowania, ale bardzo smaczna i zaskakująca. To rolowany omlet tamagoyaki. Przygotowujemy: pięć jajek, łyżeczkę cukru, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę sake i olej. Wbijamy jajka do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy sake, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i równomiernie rozlewamy ją na dnie patelni. Smażymy, aż masa się zetnie i zawijamy ją jak naleśnik w stronę jednego z brzegów patelni. Wlewamy kolejna porcję jajek, a zrolowaną masę układamy na płynnych jeszcze jajkach. Znów wszystko rolujemy i smażymy jeszcze dwa omlety w taki sam sposób. Całość zdejmujemy z patelni, kroimy w plastry i podajemy z sosem sojowym.

/ 7Zielony omlet wegetariański

Obraz
© Fotolia

Omlet nie musi być żółty. Może być także zielony. Oto nasz przepis. Przygotowujemy składniki: czosnek, bazylię, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, cztery jajka, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Czosnek siekamy bardzo drobno, wrzucamy do malaksera razem z bazylią i szpinakiem. Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy sól i pieprz i miksujemy bardzo dokładnie. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy zielony przecier i dokładnie mieszamy. Smażymy omlet na rozgrzanym maśle, na wierzchu układając pomidorki.

/ 7Omlet ze szpinakiem i ricottą

Obraz
© Fotolia

Ta wersja jest bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: cztery jajka, garść świeżego szpinaku, małe opakowanie serka ricotta, sól, pieprz i masło. Jajka mieszamy w misce z solą i pieprzem, dodajemy szpinak, ricottę i dokładnie łączymy składniki. Smażymy omlet na patelni z rozgrzanym masłem przez cztery minuty. Składamy na pół i dosmażamy z każdej strony.

/ 7Hiszpańska tortilla

Obraz
© Fotolia

Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Hiszpanii jest tortilla. Choć nie przypomina klasycznego omletu, smak i sposób przygotowania jest podobny. Składniki: cztery jajka, cztery średnie ziemniaki, łyżka śmietany, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę, dokładnie mieszamy. Na patelni z metalową rączką układamy pokrojone w plastry ziemniaki i podsmażamy je lekko na oliwie. Następnie wylewamy na ziemniaki masę jajeczną i smażymy kilka minut. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i dopiekamy kilka minut. Przekładamy na talerz i kroimy w trójkąty.

/ 7Omlet zawijany w boczku

Obraz
© Fotolia

I na koniec bardzo sympatyczna wersja omletu. Najpierw smażymy dość cienki omlet według przepisu podstawowego. Kroimy go na szerokie paski i zwijamy w rulon. Rulon owijamy paskami wędzonego boczku, spinamy wszystko wykałaczką, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień