Tanie gotowanie: 7 pomysłów na omlet
Omlet ze szczypiorkiem
Na śniadanie lub sycącą kolację. Przepisy są naprawdę proste.
Szukacie propozycji na szybkie i smaczne danie śniadaniowe? A może zmęczeni po całym dniu pracy lub szkoły macie ochotę na sycącą i mało pracochłonną kolację? Odpowiedź może być tylko jedna: omlet. Tę pochodzącą z Francji potrawę przygotuje nawet mniej wprawny kucharz. Doskonale wpisuje się w cykl "Tanie gotowanie", czyli dania na każdą kieszeń. Rodzajów omletów jest mnóstwo, więc każdy, kto choć trochę lubi jajka, z pewnością znajdzie taką wersję, którą się zachwyci. Podstawą są, oczywiście, jajka, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji albo tego, co mamy w lodówce.
Podstawowy przepis na omlet jest następujący: dwa jajka, sól, pieprz i masło. Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Łyżkę masła roztapiamy na gorącej patelni, zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca podnosimy brzegi, by masa mogła spłynąć i się usmażyć. Omlet powinien być gotowy w dwie minuty. W trakcie smażenia posypujemy wierzch omletu posiekanym szczypiorkiem i składamy go na pół. Gotowe.