Tanie gotowanie: 7 pomysłów na omlet

Na śniadanie lub sycącą kolację. Przepisy są naprawdę proste.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 7Omlet ze szczypiorkiem

Obraz
© Fotolia

Szukacie propozycji na szybkie i smaczne danie śniadaniowe? A może zmęczeni po całym dniu pracy lub szkoły macie ochotę na sycącą i mało pracochłonną kolację? Odpowiedź może być tylko jedna: omlet. Tę pochodzącą z Francji potrawę przygotuje nawet mniej wprawny kucharz. Doskonale wpisuje się w cykl "Tanie gotowanie", czyli dania na każdą kieszeń. Rodzajów omletów jest mnóstwo, więc każdy, kto choć trochę lubi jajka, z pewnością znajdzie taką wersję, którą się zachwyci. Podstawą są, oczywiście, jajka, a dodatki zależą tylko od naszej fantazji albo tego, co mamy w lodówce.

Podstawowy przepis na omlet jest następujący: dwa jajka, sól, pieprz i masło. Jajka dokładnie roztrzepujemy w misce i doprawiamy solą i pieprzem. Łyżkę masła roztapiamy na gorącej patelni, zmniejszamy ogień i wlewamy jajka. Przy pomocy drewnianej łyżki lub widelca podnosimy brzegi, by masa mogła spłynąć i się usmażyć. Omlet powinien być gotowy w dwie minuty. W trakcie smażenia posypujemy wierzch omletu posiekanym szczypiorkiem i składamy go na pół. Gotowe.

/ 7Omlet z bekonem i bazylią

Obraz
© Fotolia

Dodatki do omletu mogą być różnorakie. Bardzo smaczna jest wersja z bekonem. Masę na omlet przygotowujemy według podstawowego przepisu. Na osobnej patelni podsmażamy paski bekonu i zdejmujemy z ognia. Wylewamy masę jajeczną i od razu wykładamy wierzch bekonem i posypujemy listkami bazylii. Smażymy dwie minuty, składamy na pół i dosmażamy jeszcze po minucie z każdej strony.

/ 7Omlet tamagoyaki

Obraz
© Fotolia

Omlety są popularne nie tylko w Europie. Japońska wersja tego dania jest trochę trudniejsza do przygotowania, ale bardzo smaczna i zaskakująca. To rolowany omlet tamagoyaki. Przygotowujemy: pięć jajek, łyżeczkę cukru, dwie łyżki sosu sojowego, łyżkę sake i olej. Wbijamy jajka do miski i dokładnie mieszamy. Dodajemy sake, sos sojowy i cukier. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wlewamy 1/4 masy jajecznej i równomiernie rozlewamy ją na dnie patelni. Smażymy, aż masa się zetnie i zawijamy ją jak naleśnik w stronę jednego z brzegów patelni. Wlewamy kolejna porcję jajek, a zrolowaną masę układamy na płynnych jeszcze jajkach. Znów wszystko rolujemy i smażymy jeszcze dwa omlety w taki sam sposób. Całość zdejmujemy z patelni, kroimy w plastry i podajemy z sosem sojowym.

/ 7Zielony omlet wegetariański

Obraz
© Fotolia

Omlet nie musi być żółty. Może być także zielony. Oto nasz przepis. Przygotowujemy składniki: czosnek, bazylię, świeży szpinak, pomidorki koktajlowe, cztery jajka, masło, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Czosnek siekamy bardzo drobno, wrzucamy do malaksera razem z bazylią i szpinakiem. Dolewamy łyżkę oliwy, dodajemy sól i pieprz i miksujemy bardzo dokładnie. Jajka rozbijamy w misce, dodajemy zielony przecier i dokładnie mieszamy. Smażymy omlet na rozgrzanym maśle, na wierzchu układając pomidorki.

/ 7Omlet ze szpinakiem i ricottą

Obraz
© Fotolia

Ta wersja jest bardzo smaczna i zdrowa. Składniki: cztery jajka, garść świeżego szpinaku, małe opakowanie serka ricotta, sól, pieprz i masło. Jajka mieszamy w misce z solą i pieprzem, dodajemy szpinak, ricottę i dokładnie łączymy składniki. Smażymy omlet na patelni z rozgrzanym masłem przez cztery minuty. Składamy na pół i dosmażamy z każdej strony.

/ 7Hiszpańska tortilla

Obraz
© Fotolia

Jednym z najpopularniejszych dań śniadaniowych w Hiszpanii jest tortilla. Choć nie przypomina klasycznego omletu, smak i sposób przygotowania jest podobny. Składniki: cztery jajka, cztery średnie ziemniaki, łyżka śmietany, sól, pieprz i oliwa z oliwek. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka rozbijamy, dodajemy sól, pieprz i śmietanę, dokładnie mieszamy. Na patelni z metalową rączką układamy pokrojone w plastry ziemniaki i podsmażamy je lekko na oliwie. Następnie wylewamy na ziemniaki masę jajeczną i smażymy kilka minut. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i dopiekamy kilka minut. Przekładamy na talerz i kroimy w trójkąty.

/ 7Omlet zawijany w boczku

Obraz
© Fotolia

I na koniec bardzo sympatyczna wersja omletu. Najpierw smażymy dość cienki omlet według przepisu podstawowego. Kroimy go na szerokie paski i zwijamy w rulon. Rulon owijamy paskami wędzonego boczku, spinamy wszystko wykałaczką, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Smacznego!

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść