Zalety jedzenia sezamu
Sezam to doskonałe źródło białka. 28 gramów surowych, wysuszonych nasion sezamu zawiera 5,03 g białka, natomiast w przypadku prażonych jest to 4,81 g. Niemniej jednak nie można opierać się na sezamie jako na jedynym źródle białka, gdyż nie jest ono w całości przyswajane przez organizm. 28 g nasion dostarcza też 0,22 mg tiaminy, co stanowi 19 procent dziennego zapotrzebowania oraz 0,07 mg ryboflawiny, co jest równe 6 procentom dziennego zapotrzebowania. Ponadto małe ziarna są doskonałym źródłem magnezu, wapnia, żelaza, selenu i fosforu. Żadne inne nasiona czy orzechy nie są równie bogate jak sezam z fitosterole - związki roślinne, które obniżają poziom cholesterolu i działają antynowotworowo. Raczmy się więc sezamem - dla zdrowia i smaku!
AD/mp/WP Kuchnia