5 powodów, dla których warto jeść pestki słonecznika

Można zmieszać je z ulubionymi płatkami, dodać do sałatki czy na wierzch domowego chleba. To również prosta i zdrowa przekąska do chrupania między głównymi posiłkami. Mimo małych rozmiarów to skarbnica cennych dla zdrowia witamin, soli mineralnych, olejków eterycznych i przeciwutleniaczy. Podpowiadamy, jak regularne spożywanie pestek słonecznika wpływa na nasz organizm oraz kilka prostych przepisów.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 9Niepozorne źródło zdrowia

Obraz
© 123RF.COM

Można zmieszać je z ulubionymi płatkami, dodać do sałatki czy na wierzch domowego chleba. To również prosta i zdrowa przekąska do chrupania między głównymi posiłkami. Mimo małych rozmiarów to skarbnica cennych dla zdrowia witamin, soli mineralnych, olejków eterycznych i przeciwutleniaczy. Podpowiadamy, jak regularne spożywanie pestek słonecznika wpływa na nasz organizm oraz kilka prostych przepisów.

/ 9Ochrona dla układu sercowo-naczyniowego

Obraz
© 123RF.COM

W pestkach słonecznika znajdziemy spore dawki witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, a tym samym spowalnia procesy starzenia się komórek, dlatego często nazywana jest "witaminą młodości". Wspomaga również transport składników odżywczych do komórek i uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki tym właściwościom znacznie zmniejsza ryzyko miażdżycy, ataku serca czy udaru mózgu.

/ 9Obniżają ciśnienie i cholesterol

Obraz
© 123RF.COM

Innym cennym składnikiem, który znajdziemy w pestkach słonecznika jest potas. Naukowo dowiedziono, że pierwiastek ten to naturalny sposób na walkę z wysokim ciśnieniem. Dużą rolę odgrywają także kwasy omega-6, które zmniejszają stężenie cholesterolu całkowitego i frakcji LDL, czyli tak zwanego "złego" cholesterolu, a podwyższają ten "dobry" HDL.

/ 9Korzystnie działają na układ nerwowy i pracę mózgu

Obraz
© 123RF.COM

Te małe ziarenka to bogactwo witamin z grupy B. Już 100 gramów w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę B1, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także gojenie się ran i odczuwanie bólu. Oprócz niej, spożywając pestki słonecznika uzupełniamy niedobory witaminy B3,B6 i B9 (kwas foliowy poleca się szczególnie kobietom w ciąży, gdyż jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu), a także magnezu. Taką przekąskę powinni mieć przy sobie również uczniowie i studenci oraz pracownicy biurowi, ponieważ wspomaga koncentrację i dobrą pamięć.

/ 9Zmniejszają ryzyko nowotworów

Obraz
© 123RF.COM

Niepozorny słonecznik to znakomite źródło selenu, czyli pierwiastka, który odgrywa kluczową rolę w profilaktyce raka. Amerykańscy badacze dowiedli, że korzystnie wpływa na kondycję komórek - naprawiając te uszkodzone i umacniając zdrowe.

/ 9Wzmacniają kości, mięsnie i odporność

Obraz
© 123RF.COM

Mało kto wie, ale pestki to produkt bogaty w białko, dlatego powinny po niego sięgać osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ponadto w ich składzie znajduje się wapń wzmacniający kości i zęby. Z kolei dzięki zawartości selenu (a także kwasów omega-6), pestki słonecznika to dobry sposób na podniesienie odporności. Zwłaszcza w pierwszych dniach jesieni, kiedy mogą pojawić się spadki nastrojów. Wspomaga również pracę tarczycy i działa relaksująco.

/ 9Jak wykorzystać je w kuchni?

Obraz
© 123RF.COM

Pestki słonecznika doskonale nadają się do lekkich sałatek, deserów, pieczywa czy dań obiadowych - np. jako chrupiący dodatek do zupy krem. Słonecznik można łuskać własnoręcznie lub zaoszczędzić sobie czasu i wybrać już gotowy do użycia, najlepiej w paczkowanych opakowaniach.

/ 9Sałatka Bambini z rukolą i pestkami słonecznika

Obraz

*Składniki: *2 opakowania pomidorków cherry, 2 opakowania sera mozzarella małe kulki, 1/2 opakowania rukoli, 2 łyżki słonecznika łuskanego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, oregano.

*Przygotowanie: *na suchej, rozgrzanej patelni upraż pestki słonecznika. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Ser odsącz z zalewy. Składniki ułóż na talerzu, skrop oliwą i dopraw do smaku. Delikatnie wymieszaj i dodaj pestki słonecznika.

/ 9Pieczone jabłka z miodem i ze słonecznikiem

Obraz

Składniki: 4 jabłka półtwarde, opakowanie łuskanego słonecznika, 4 łyżeczki miodu, cynamon (opcjonalnie).

Przygotowanie: umyte jabłka ułóż na blasze posmarowanej cienko tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Na każdy owoc nałóż miód, dopraw cynamonem i posyp pestkami słonecznika. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C, na 15 minut.

Na podstawie: healthdigezt.com/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości