Historia dania
Mięsno-warzywne zapiekanki mają bardzo długą tradycję w krajach basenu Morza Śródziemnego i Czarnego. Różne ich wersje są znane w Grecji, Turcji, Rumuni, Bułgarii, Serbii czy Macedonii. Największą karierę zrobiła musaka, łącząca wszystkie zdrowe składniki tamtejszej kuchni: warzywa, oliwę, przyprawy i mięso, w oryginalnej wersji jagnięcinę lub baraninę.
Co ciekawe, znana współcześnie wersja tej potrawy narodziła się stosunkowo niedawno - w pierwszej połowie XX wieku. Jej recepturę stworzył słynny grecki kucharz Nikos Tselementes, który zdobywał doświadczenie w różnych europejskich i amerykańskich restauracjach. W 1950 r. opublikował książkę "Greek Cookery", gdzie m.in. znalazł się przepis na musakę. Jej skład Tselementes wzbogacił sosem beszamelowym, stanowiącym dziś obowiązkowy składnik zapiekanki, którą zajadamy się podczas urlopu w Grecji czy Turcji. Pozostałe składniki musaki pozostały bez zmian i to one w dużym stopniu wpływają na niepowtarzalny smak potrawy.