Skarbnica wartości odżywczych
Aby cieszyć się jak najlepszym smakiem i właściwościami szparagów, warto poczekać na nie chociaż do maja. Wtedy zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. To warzywo jest niskokaloryczne, więc bez obaw mogą sięgać po nie nawet osoby na diecie. W 100 g szparagi mają jedynie 18 kcal, a poza tym są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Zawierają także witaminy - A, C, beta-karoten, a także wapń, potas, fosfor i błonnik.
Jedząc szparagi, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo dzięki zawartości kwasu foliowego wpływają na prawidłowy rozwój płodu, dlatego poleca się je w diecie przyszłych mam. Korzystnie wpływają również na funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wspomagają pracę wątroby i nerek. A czy wiedzieliście, że szparagi są uważane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków?