Szparagi - zdrowe i smaczne. Łatwo kupisz je w dyskoncie

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 8Czy to już czas na nie?

Obraz
© 123RF.COM

Sezon na szparagi jest bardzo krótki, dlatego trzeba z niego czerpać pełnymi garściami. Trwa on od połowy kwietnia, a kończy się w czerwcu, dlatego nie zwlekajmy i wprowadźmy szparagi jak najszybciej do swojego menu. Są one bowiem nie tylko smaczne, ale również lekkostrawne, niskokaloryczne i pełne wartościowych składników. W Biedronce są już dostępne szparagi, ale czy warto je już kupować?

/ 8Czy to już?

Obraz
© 123RF.COM

Wczesną wiosną jesteśmy stęsknieni za świeżymi, polskimi owocami i warzywami. Dlatego kiedy tylko coś zielonego i dorodnego pojawi się w dyskontach spożywczych czy targowiskach, od razu wkładamy to koszyka i nawet nie zastanawiamy się, czy sezon na dany produkt już trwa. Tak właśnie wygląda sprawa w przypadku szparagów. - Kiedy jeszcze nie ma szparagów, sprzedawcy już gdzieś próbują przemycić te peruwiańskie, które kosztują krocie. Nie informują jednocześnie, że są to sztuczne warzywa, które przejechały do nas pół świata z Peru. Dlatego oprócz wiedzy teoretycznej o sezonowości, warto o produkty pytać i bacznie je obserwować, dotykać oraz wąchać – mówi w rozmowie z WP Kuchnia Dominika Wójciak, zwyciężczyni III edycji "MasterChef", której książka "Sezonowe warzywo" niedawno trafiła do księgarni.

/ 8Skarbnica wartości odżywczych

Obraz
© 123RF.COM

Aby cieszyć się jak najlepszym smakiem i właściwościami szparagów, warto poczekać na nie chociaż do maja. Wtedy zawierają najwięcej cennych składników odżywczych. To warzywo jest niskokaloryczne, więc bez obaw mogą sięgać po nie nawet osoby na diecie. W 100 g szparagi mają jedynie 18 kcal, a poza tym są doskonałym źródłem kwasu foliowego. Zawierają także witaminy - A, C, beta-karoten, a także wapń, potas, fosfor i błonnik.

Jedząc szparagi, możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Dodatkowo dzięki zawartości kwasu foliowego wpływają na prawidłowy rozwój płodu, dlatego poleca się je w diecie przyszłych mam. Korzystnie wpływają również na funkcjonowanie układu pokarmowego, a także wspomagają pracę wątroby i nerek. A czy wiedzieliście, że szparagi są uważane za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków?

/ 8Jak wybrać najlepsze najlepsze szparagi?

Obraz
© 123RF.COM

Do gotowania wybierajmy oczywiście jak najświeższe okazy. Jak rozpoznać ich świeżość? Otóż, główki powinny być zwarte, a łodygi jędrne i połyskujące. Kiedy potrzemy o siebie dwa szparagi, powinniśmy usłyszeć charakterystyczny skrzypiący dźwięk. Kupując białe szparagi, szukajmy tych o średniej grubości. Zbyt cienkie mogą być kłopotliwe podczas obierania, z kolei zbyt grube mogą się okazać łykowate i niezbyt smaczne. W przypadku zielonych - grubość nie ma znaczenia. Świeże szparagi możemy przechowywać w lodówce owinięte w wilgotną ściereczkę do trzech dni.

  • Białe – uprawia się je pod folią bez dostępu do światła, co uniemożliwia powstanie chlorofilu. Są delikatne i łagodne w smaku. Jak je obierać? Odetnij 2-3 cm końcówki warzywa i przy pomocy noża lub obieraczki, zaczynając od nasady główki, obierz szparaga. Pamiętaj tylko, by nie obierać główki.
  • Zielone – o dość cienkich łodygach, mają ostry, wyrazisty smak. Posiadają najwięcej cennych właściwości odżywczych. Nie trzeba ich obierać. Wystarczy, że odłamiesz ok. 2-3 cm twardych końcówek.
  • Fioletowe – mają bardzo grube łodygi o purpurowo–fioletowej barwie. Obiera się je tak samo jak szparagi białe.

/ 8Jak prawidłowo gotować szparagi?

Obraz
© 123RF.COM

Szparagi najlepiej gotować na stojąco (można je związać nitką) w wysokim, wąskim garnku. Główki powinny wystawać ponad powierzchnię wody, ponieważ są one bardzo delikatne i zmiękną pod wpływem pary.

Do wody oprócz soli dodajemy szczyptę cukru. Możesz dodać także łyżkę masła – będą smaczniejsze. Szparagi gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu przez 5-10 min. (miękkość możemy sprawdzić widelcem). Szparagi nadają się również do grillowania, pieczenia i smażenia.

/ 8Z czym to się je?

Obraz
© 123RF.COM

Pomysłów na smaczne przygotowanie szparagów jest naprawdę wiele. Klasycznie podaje się je polane masłem z bułką tartą lub sosem holenderskim. Możemy je też owinąć szynką i upiec pod beszamelem.

Szparagi można także zapiekać z innymi warzywami, mięsem drobiowym czy rybą. Warto je także dodać do jajecznicy lub omletu. Świetnie komponują się również jako składnik dań z makaronem i ryżem lub wytrawnych tart.
Młode, cienkie zielone szparagi wyśmienicie smakują na surowo jako składnik lekkiej sałatki. Dobrym pomysłem jest również szparagowa zupa-krem, dlatego na następnych karach galerii znajdziecie przepis na krem i tartę ze szparagów.

/ 8Zupa-krem ze szparagów

Obraz
© 123RF.COM
  • 2 pęczki białych szparagów,
  • 2 ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 1/2 l wody,
  • łyżka masła,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki 36 proc.,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:
Szparagi umyj, obierz, odkrój główki, a łodyżki pokrój w kawałki. Ziemniaki obierz i pokrój w niedużą kostkę. W garnku podgrzej bulion, dodaj pokrojone szparagi (oprócz główek), ziemniaki i osól do smaku. Zupę gotuj na średnim ogniu do chwili, aż szparagi będą al dente. Cebule pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, a następnie dodaj do zupy. 2 żółtka rozkłóć widelcem i dodaj niewielką ilość bulionu oraz śmietankę, wymieszaj, aż składniki się połączą. Teraz zestaw zupę z ognia, dodaj roztrzepane z bulionem i śmietanką żółtka i zagotuj całość, a następnie ponownie zdejmij zupę z ognia i poczekaj, aż lekko ostygnie. Wtedy dopraw ją do smaku solą oraz cukrem i zmiksuj przy pomocy blendera. W tzw. międzyczasie ugotuj na parze główki szparagów lub zblanszuj je, a na koniec dodaj do zupy.

/ 8Tarta szparagowa

Obraz
© 123RF.COM
  • szklanka mąki,
  • 50 g zimnego masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka drożdży instant (3 g),
  • pęczek szparagów,
  • 50 g ulubionego żółtego sera,
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej (opcjonalnie),
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka,
  • szklanka mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj suche drożdże, masło, sól i jedno jajko. Wszystkie składniki zagnieć na gładkie i jednolite ciasto, a następnie przykryj je ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końcówki i każdy przekrój na pół. Teraz przez minutę gotuj je na parze, potem na 2 min. dodaj główki i podgotuj całość. Rozgrzej piekarnik do 200 st. Nasmaruj blachę odrobiną masła, a ciasto rozwałkuj i włóż do formy. Posyp serem, poukładaj szparagi, szynkę parmeńską i groszek. Teraz rozkłóć w miseczce 2 całe jajka z dwoma dodatkowymi żółtkami, posól i popieprz je. Podgrzej mleko, dodaj masę jajkową, wymieszaj i całość wylej na tartę. Wstaw ją do piekarnika i piecz przez 5 minut w temp. 200 st., a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz tartę jeszcze przez 20-25 min.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości