Pomysły na syrop
Syrop klonowy to jeden z ulubionych dodatków spożywczych w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Puszysty amerykański naleśnik, czyli pancake, smakuje najlepiej po polaniu aromatycznym sosem. Syropem możemy też osłodzić nasze tradycyjne naleśniki, ale także pierogi z serem, gofry czy zwykłe ciasto drożdżowe. Jest niezbędny do przygotowania tostów francuskich - kromkę pieczywa tostowego moczymy w zalewie z mleka, jajek i cukru, smażymy na maśle, a przed podaniem polewamy syropem klonowym.
Warto nim również wzbogacić smak śniadaniowego musli, świetnie komponuje się z mlekiem czy jogurtem naturalnym. Syropem można dosłodzić sałatkę owocową albo wykorzystać go do aromatyzowania bitej śmietany. Świetnie zastąpi cukier w herbacie lub kawie, jednak by zachować jego walory nie należy dodawać go do bardzo gorącego napoju. Pyszną miksturą na chłodny wieczór będzie kawa zbożowa z syropem klonowym, cynamonem i kostką czekolady.