Moc antyoksydantów
Naturalny syrop klonowy (sprawdzajmy na etykiecie, czy nie jest sztucznie dosładzany) to prawdziwa skarbnica antyoksydantów które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za uszkadzanie tkanek, przyspieszanie procesów starzenia organizmu, rozwój stanów zapalnych, chorób nowotworowych, schorzeń układu krążenia, a nawet choroby Alzheimera.
Badania przeprowadzone przez naukowców z uniwersytetu w Tokio wykazały, że czysty syrop klonowy może także wspomagać pracę wątroby, czyli narządu stanowiącego centrum przemian biologicznych zachodzących w naszym organizmie. "Klonowe antyoksydanty" pomagają w regulacji metabolizmu glukozy i podnoszą poziom insuliny, wspomagając jej prawidłową gospodarkę u osób cierpiących na cukrzycę typu drugiego.
Produkt jest także bogaty w sole mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz liczne witaminy: B2, B5, B6 czy kwas foliowy. Syrop dostarcza również solidnej dawki cennych mikroelementów, m.in. cynku, wapnia, magnezu, fosforu i manganu. Ma właściwości bakteriobójcze i jest mniej kaloryczny niż miód czy cukier.