Żeberka ze słodkim syropem
W mięsnym daniu syrop można zastosować przy przygotowywaniu żeberek. Umyte i osuszone 1,5 kg żeberek trzeba ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez 30 minut. W tym czasie warto przygotować sos. Mieszamy w garnku: 175 ml syropu klonowego, 1 łyżkę sosu worcester, 1 łyżkę czerwonego octu winnego, 1 drobno posiekaną cebulę, 1/2 szklanki ostrej musztardy, sól i świeżo zmielony pieprz. Sos gotujemy przez 5 minut. Następnie przekładamy żeberka do płytkiego naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Czas pieczenia to 45 minut (bez przykrycia) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza. Podawać z zieloną sałatą.