Ocet jabłkowy - optymalna dawka
Ocet jabłkowy ma liczne właściwości prozdrowotne. Wyniki nielicznych badań sugerują, że ma korzystny wpływ na serce, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przede wszystkim jednak znany jest jego wpływ na metabolizm.
- Dzięki zawartości pektyn, ocet jabłkowy zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby serca, ale przede wszystkim polepsza się trawienie. Pozostałe składniki biorą z kolei udział w pobudzaniu wydzielania soku żołądkowego oraz enzymów trzustkowych. Kwas jabłkowy przyczynia się do szybszego odczuwania sytości przez hamowanie czynności hormonu głodu - tłumaczy dietetyczka. - Ocet z jabłek poprawia też insulinowrażliwość tkanek, obniża wahanie się poziomu cukru pomiędzy posiłkami. Powoduje to zmniejszenie przyjmowanych kalorii, a przy dłuższym stosowaniu zauważalną utratę masy ciała.
Warto jednak pamiętać, że choć jest to produkt naturalny o cennych właściwościach, nie wolno z nim przesadzać. - Optymalna dawka wynosi od 5 ml octu (jedna łyżeczka) do ok. 30 ml (2 łyżki stołowe). Jeśli będziemy regularnie przyjmować ocet jabłkowy w większych dawkach ryzykujemy podrażnienie śluzówki żołądka, pojawienie się wrzodów a także odwapnienie kości - ostrzega ekspertka.