Ocet jabłkowy do picia
O ile właściwości prozdrowotne cytryny czy miodu są nam doskonale znane, o tyle wiele osób z dużą dozą nieufności podchodzi do picia octu jabłkowego. Tymczasem w niewielkich dawkach ma on zbawienny wpływ na organizm.
- Ocet jabłkowy, to wynik fermentacji owoców pod wpływem bakterii octowych. Jest bogaty we wszystkie te składniki, które znajdziemy w samym jabłku. Są to przede wszystkim pektyny, ale też beta karoten, witamina 1, witaminy z grupy B, witamina E, C i P - wyjaśnia dietetyk medyczny Marta Kornacka z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Ocet jabłkowy dostarcza też potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarkę, miedź, żelazo, krzem i fluor. Znajdziemy w nim także taninę, kwas propionowy, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy - dodaje ekspertka.