Switchel - napój, który będzie królował w 2016 roku
Dostarczy energii jak poranna kawa. Rozgrzeje jak herbata z cytryną i miodem. Niczym woda z sokiem z cytryny wspomoże odchudzanie i usunie zalegające w organizmie toksyny. Switchel - ponoć ten jeden napój potrafi to wszystko. Nic więc dziwnego, że ma być przebojem 2016 roku.
Modny i zdrowy
Dostarczy energii jak poranna kawa. Rozgrzeje jak herbata z cytryną i miodem. Niczym woda z sokiem z cytryny wspomoże odchudzanie i usunie zalegające w organizmie toksyny. Switchel - ponoć ten jeden napój potrafi to wszystko.
Co ciekawe, switchel nie jest efektem wieloletniej pracy naukowców, nad stworzeniem jednego napoju, który zaspokoi tak wiele różnych potrzeb. To raczej wynik mądrości dawnych mieszkańców Karaibów, także pracujących w polu amerykańskich rolników, którzy popijali ten napój już w XVII wieku. Wówczas jednak cenione inne jego zalety. Doskonale gasił pragnienie, pozwalał lepiej znieść upalną pogodę i dodawał sił do ciężkiej fizycznej pracy. Nikt nie zastanawiał się nad tym, że napój ten może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów czy usunąć z organizmu toksyny. Dietetyk wyjaśnia dlaczego takie połączenie warto pić współcześnie.
Przepis na switchel jest prosty
Podstawę stanowi woda. Kolejny ważny składnik to ocet jabłkowy (ok. 1-2 łyżek na szklankę wody). Dla poprawienia właściwości, warto dodać także odrobinę soku z cytryny. Tak kwaśny napój znajduje jednak niewielu entuzjastów, stąd pomysł by dodać czegoś słodkiego - najlepiej miodu lub syropu klonowego, ale ostatecznie może być nawet cukier.
Ostatni nieodzowny składnik switchel to imbir (około łyżeczki startego korzenia). Napój po przygotowaniu powinien postać kilka godzin w lodówce, by nabrać "mocy".
Ocet jabłkowy do picia
O ile właściwości prozdrowotne cytryny czy miodu są nam doskonale znane, o tyle wiele osób z dużą dozą nieufności podchodzi do picia octu jabłkowego. Tymczasem w niewielkich dawkach ma on zbawienny wpływ na organizm.
- Ocet jabłkowy, to wynik fermentacji owoców pod wpływem bakterii octowych. Jest bogaty we wszystkie te składniki, które znajdziemy w samym jabłku. Są to przede wszystkim pektyny, ale też beta karoten, witamina 1, witaminy z grupy B, witamina E, C i P - wyjaśnia dietetyk medyczny Marta Kornacka z Akademii Skutecznej Diety w Gdańsku. - Ocet jabłkowy dostarcza też potas, wapń, magnez, fosfor, chlor, sód, siarkę, miedź, żelazo, krzem i fluor. Znajdziemy w nim także taninę, kwas propionowy, kwas jabłkowy i kwas cytrynowy - dodaje ekspertka.
Ocet jabłkowy - optymalna dawka
Ocet jabłkowy ma liczne właściwości prozdrowotne. Wyniki nielicznych badań sugerują, że ma korzystny wpływ na serce, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Przede wszystkim jednak znany jest jego wpływ na metabolizm.
- Dzięki zawartości pektyn, ocet jabłkowy zmniejsza ryzyko zapadalności na choroby serca, ale przede wszystkim polepsza się trawienie. Pozostałe składniki biorą z kolei udział w pobudzaniu wydzielania soku żołądkowego oraz enzymów trzustkowych. Kwas jabłkowy przyczynia się do szybszego odczuwania sytości przez hamowanie czynności hormonu głodu - tłumaczy dietetyczka. - Ocet z jabłek poprawia też insulinowrażliwość tkanek, obniża wahanie się poziomu cukru pomiędzy posiłkami. Powoduje to zmniejszenie przyjmowanych kalorii, a przy dłuższym stosowaniu zauważalną utratę masy ciała.
Warto jednak pamiętać, że choć jest to produkt naturalny o cennych właściwościach, nie wolno z nim przesadzać. - Optymalna dawka wynosi od 5 ml octu (jedna łyżeczka) do ok. 30 ml (2 łyżki stołowe). Jeśli będziemy regularnie przyjmować ocet jabłkowy w większych dawkach ryzykujemy podrażnienie śluzówki żołądka, pojawienie się wrzodów a także odwapnienie kości - ostrzega ekspertka.
Miód w składzie switchel
Z innego powodu warto też nie przedawkowywać miodu, który w przeciwieństwie do octu jabłkowego dostarcza nam po prostu sporo kalorii. A przecież jedną z zalet switchel jest działanie odchudzające.
W niewielkich ilościach miód jest jednak nieoceniony. Odświeża umysł, koi nerwy, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, dobroczynnie wpływa na żołądek, jest niezastąpiony przy problemach z gardłem czy przeziębieniach, a także ma właściwości bakteriobójcze.
Wyjątkowa przyprawa - imbir
Innym składnikiem napoju, który ma królować w 2016 roku, jest imbir. On także doskonale sprawdza się w przypadku przeziębień, rozgrzewa, działa kojąco na bóle menstruacyjne i migrenowe, a także niweluje mdłości. Ta aromatyczna przyprawa poprawia też trawienie i wspomaga utratę masy ciała. Polepsza też krążenie krwi i przeciwdziała miażdżycy. Jednocześnie imbir zwiększa wydajność mózgu i poprawia koncentrację.
Podobnie jak ocet jabłkowy imbir neutralizuje też toksyny i pomaga pozbyć się ich z organizmu.
Pij na zdrowie!
Biorąc pod uwagę właściwości składników starego, ale odkrytego na nowo napoju jakim jest switchel, łatwo zrozumieć dlaczego eksperci typują go na "trend kulinarny 2016 roku". Pozostaje wypróbować go na sobie i pamiętać, by nie przesadzać z ilością.
AD/mp/WP Kuchnia