Świąteczna sałatka warstwowa
Składniki: 5 liści sałaty lodowej, 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek, 1 duża czerwona papryka, 1 mała puszka groszku konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 200 g szynki pokrojonej na kawałki, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: sałatkę umyć, porwać i ułożyć na dnie salaterki. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, a następnie warstwami: pokrojoną w kawałki paprykę, obrane połówki jajek, groszek, szynkę, kukurydzę. Jogurt wymieszać z majonezem i ułożyć na wierzchu. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Opcjonalnie: czarne oliwki można zamienić na zielone, a także poeksperymentować z kolorami papryk. Im bardziej barwna sałatka, tym ładniej prezentować się będzie na świątecznym stole.
POLECAMY: