Sałatka śledziowa
*Składniki: *3 płaty śledziowe solone, 2 czerwone cebule, 2 gruszki, 1 świeży ogórek, pół pęczka natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 1 mały słoik zielonych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżka pokrojonej świeżej bazylii, pół łyżeczki lubczyku, do smaku świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: śledzie moczyć w wodzie 2 godziny. Następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z ziołami (lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie). Umyte gruszki i ogórek pokroić ze skórką w kostkę. Gruszki skropić sokiem z cytryny i razem z ogórkiem dodać do śledzi. Cebulę pokroić w krążki, zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i dodać do sałatki. Dodać pokrojoną natkę i szczypiorek, oliwę, pieprz i wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę w celu połączenia się smaków.
Opcjonalnie: oliwki zielone można zastąpić zielonymi. Sałatka ciekawie smakuje też z dodatkiem wędzonego łososia
POLECAMY: