Świąteczne sałatki. Proste i pyszne przepisy
Sałatka z buraków
Warzywne i owocowe propozycje. Błyskawiczne przygotowanie.
Oprócz wigilijnych, postnych propozycji, takich jak karp czy barszcz czerwony z uszkami, na święta szykujemy także sałatki. Oto kilka prostych przepisów na warzywne, śledziowe i owocowe sałatki.
Składniki: 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, 1 cebula, 1 jabłko, 1 duża łyżka oleju, lnianego, 1 łyżka octu, 1 płaska łyżeczka cukru (do smaku), 1 łyżeczka soli, świeży pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie: ugotowane lub upieczone buraki wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę . Buraki razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Opcjonalnie: sałatkę ułożyć na półmisku, posypać startym serem. Udekorować koperkiem i ziarenkami granatu tworząc choinkę z gwiazdą z czerwonej papryki.
POLECAMY: