Świąteczne sałatki. Proste i pyszne przepisy
Warzywne i owocowe propozycje. Błyskawiczne przygotowanie.
Sałatka z buraków
Oprócz wigilijnych, postnych propozycji, takich jak karp czy barszcz czerwony z uszkami, na święta szykujemy także sałatki. Oto kilka prostych przepisów na warzywne, śledziowe i owocowe sałatki.
Składniki: 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków, 1 cebula, 1 jabłko, 1 duża łyżka oleju, lnianego, 1 łyżka octu, 1 płaska łyżeczka cukru (do smaku), 1 łyżeczka soli, świeży pieprz mielony do smaku.
Przygotowanie: ugotowane lub upieczone buraki wystudzić i obrać. Obrać jabłko i cebulę . Buraki razem z jabłkiem zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka. Dodać przyprawy, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Opcjonalnie: sałatkę ułożyć na półmisku, posypać startym serem. Udekorować koperkiem i ziarenkami granatu tworząc choinkę z gwiazdą z czerwonej papryki.
POLECAMY:
Sałatka śledziowa z granatem
Sałatka śledziowa
*Składniki: *3 płaty śledziowe solone, 2 czerwone cebule, 2 gruszki, 1 świeży ogórek, pół pęczka natki pietruszki, pęczek szczypiorku, 1 mały słoik zielonych oliwek, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżka pokrojonej świeżej bazylii, pół łyżeczki lubczyku, do smaku świeżo zmielony pieprz, zioła prowansalskie.
Przygotowanie: śledzie moczyć w wodzie 2 godziny. Następnie odsączyć i pokroić w kostkę. Wymieszać z ziołami (lubczyk, bazylia, zioła prowansalskie). Umyte gruszki i ogórek pokroić ze skórką w kostkę. Gruszki skropić sokiem z cytryny i razem z ogórkiem dodać do śledzi. Cebulę pokroić w krążki, zalać gorącą wodą, następnie odcedzić i dodać do sałatki. Dodać pokrojoną natkę i szczypiorek, oliwę, pieprz i wszystko delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę w celu połączenia się smaków.
Opcjonalnie: oliwki zielone można zastąpić zielonymi. Sałatka ciekawie smakuje też z dodatkiem wędzonego łososia
POLECAMY:
Świąteczna sałatka warstwowa
Składniki: 5 liści sałaty lodowej, 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek, 1 duża czerwona papryka, 1 mała puszka groszku konserwowego, 2 jajka ugotowane na twardo, 200 g szynki pokrojonej na kawałki, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie: sałatkę umyć, porwać i ułożyć na dnie salaterki. Dodać pokrojone w plasterki oliwki, a następnie warstwami: pokrojoną w kawałki paprykę, obrane połówki jajek, groszek, szynkę, kukurydzę. Jogurt wymieszać z majonezem i ułożyć na wierzchu. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.
Opcjonalnie: czarne oliwki można zamienić na zielone, a także poeksperymentować z kolorami papryk. Im bardziej barwna sałatka, tym ładniej prezentować się będzie na świątecznym stole.
POLECAMY:
Sałatka jarzynowa
Składniki: 3 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 1/4 dużego selera, 1 ziemniak, 1 dość duże jabłko, 3 średnie ogórki kiszone, 3 duże jajka, puszka groszku konserwowego, kilka łyżek majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: warzywa dokładnie wyszorować, ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i pokroić w kostkę. Jabłko obrać i także drobno pokroić. Ogórki odcedzić i pokroić w kostkę, a następnie połączyć wraz z groszkiem i resztą składników. Wymieszać z musztardą i majonezem, doprawić do smaku. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Opcjonalnie: sałatkę można wzbogacić też o pokrojoną w kostkę szynkę.
POLECAMY:
Sałatka z łososiem
Składniki: 1 płat wędzonego łososia, 50 g ugotowanego białego ryżu, 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego wymieszanego z koperkiem, szczyptą soli i pieprzu, 1 mała czerwona papryka, 50 g startego sera żółtego, koperek do dekoracji.
Przygotowanie: łososia pokroić w kostkę i za pomocą formy ułożyć na talerzu, następnie dodać warstwę ryżu. Awokado przekroić, usunąć pestkę, pokroić w kostkę i wydrążyć mus bez skóry. Ułożyć na ryżu i przykryć jogurtowym sosem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, całość posypać serem żółtym i udekorować koperkiem. Podawać po schłodzeniu.
*Opcjonalnie: *osoby lubiące surowe ryby mogą także wykorzystać dzikiego łososia bez skóry i ości, którego drobno pokroją jak na tatar. Sałatkę możesz także udekorować rozmarynem.
POLECAMY:
Sałatka owocowa
*Składniki: *2 kiwi, 1 różowy grejpfrut, 2 mandarynki, mała kiść fioletowych winogron, 1 szklanka ziarenek granatu, 1 łyżka miodu, 2 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: kiwi obrać i pokroić w półplasterki, cytrusy obrać i podzielić na cząstki. Winogrona umyć, pokroić na połówki i usunąć z pestki. Tak przygotowane owoce razem z granatem. Całość zalać miodem wymieszanym z sokiem z cytryny i delikatnie zamieszać. Podawać w pucharkach po schłodzeniu.
Opcjonalnie: możesz użyć również innych cytrusów np. pomelo lub owoców z puszki np. brzoskwini oraz ananasów. Doskonale sprawdzą się też banany oraz bakalie w ramach dodatków (skóra cytrynowa lub rodzynki). Smacznego!
POLECAMY: