Jan Kuroń i przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto
Składniki:300 g boczku + kilka plastrów do wyłożenia formy, 2 cebule, pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych, 4 ząbki czosnku, garść suszonej żurawiny, 2 jajka, 1 czubata łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego tymianu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 czubate łyżki tartej bułki, 70 ml porto.
Przygotowanie: kaczę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw na niej wywar. Dodaj do niego obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości (około 2,5 godziny), tak by mięso dało się łatwo oddzielić od kości. Oddzielone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zmiel co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, sól, pieprz oraz porto. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj żurawinę i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5-10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułką (nadmiar odsyp). Na dnie ułóż kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Przepis pochodzi z książki "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia".