Mariola Bojarska-Ferenc i przepis na sałatkę z buraków
Jestem mistrzynią sałatek i staram się by również w Święta pojawiały się na stole. W tym roku stawiam na buraki w różnych odsłonach które są doskonałym dodatkiem do dań z mięs np. jagnięciny.
Składniki: 2 buraki ugotowane, 3 cykorie, 2-3 marchewki małe, garść rozgniecionych uprażonych orzechów laskowych. Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki balsamico, sok z jednej pomarańczy, wydrążony owoc granatu, sól pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewkę pokrój obieraczka we wstążki, cykorie pokrój w paski, buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Składniki sosu zmiksuj i przecedź. Wymieszane warzywa polej sosem i posyp orzechami. Sałatkę podam z pieczoną jagnięciną przyprawioną czosnkiem, papryką, imbirem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Udziec jagnięcy nacinam w szachownicę i nacieram wymienionymi przyprawami oraz oliwą. Przed końcem pieczenia układam na nim plastry pomarańczy. Po upieczeniu odstawiam na 10 minut i kroję w cienkie plastry.