Świąteczne przepisy gwiazd
Przygotowanie wigilijnej wieczerzy to nie lada wyzwanie. W wielu rodzinach z powodzeniem odbywa się to na zasadzie podziału pracy. Każdy zajmuje się potrawom, która jest jego popisowym daniem i zachwyci pozostałych gości smakiem. Swoje patenty na pyszne Boże Narodzenie zdradzają również gwiazdy. Oto co dla swoich bliskich szykują m.in. Ewa Wachowicz, Karol Okrasa i Mariola Bojarska-Ferenc.
Gwiazdorska Wigilia
Przygotowanie wigilijnej wieczerzy to nie lada wyzwanie. W wielu rodzinach z powodzeniem odbywa się to na zasadzie podziału pracy. Każdy zajmuje się potrawą, która jest jego popisowym daniem i zachwyci pozostałych gości smakiem. Swoje patenty na pyszne Boże Narodzenie zdradzają również gwiazdy. Oto co dla swoich bliskich szykują m.in. Ewa Wachowicz, Karol Okrasa i Mariola Bojarska-Ferenc.
Ewa Wachowicz i przepis na makowiec
Składniki: 400 g mąki, 50 g drożdży, 250 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany, 1 cukier waniliowy. 1 łyżka cukru. Masa makowa: 500 g maku, 1/2 l mleka, 20 g drożdży, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 łyżka marmolady, 1 łyżka bułki tartej, 1 białko, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, 200 g cukru pudru, 2 łyżki miodu, 100 g migdałów, 100 g rodzynków z koniaku.
Przygotowanie: mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut. Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.
Karol Okrasa i przepis na śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie
Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".
Składniki: 250 g płatków śledziowych pokrojonych na mniejsze kawałki, sól i pieprz, 3 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, sok z 1 cytryny, 5-7 ząbków czosnku, drobno posiekanych, 1 łyżka kaparów, 2-3 łyżki suszonego lub świeżego majeranku.
Przygotowanie: śledzie namaczamy w wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem. Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.
Mariola Bojarska-Ferenc i przepis na sałatkę z buraków
Jestem mistrzynią sałatek i staram się by również w Święta pojawiały się na stole. W tym roku stawiam na buraki w różnych odsłonach które są doskonałym dodatkiem do dań z mięs np. jagnięciny.
Składniki: 2 buraki ugotowane, 3 cykorie, 2-3 marchewki małe, garść rozgniecionych uprażonych orzechów laskowych. Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki balsamico, sok z jednej pomarańczy, wydrążony owoc granatu, sól pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewkę pokrój obieraczka we wstążki, cykorie pokrój w paski, buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Składniki sosu zmiksuj i przecedź. Wymieszane warzywa polej sosem i posyp orzechami. Sałatkę podam z pieczoną jagnięciną przyprawioną czosnkiem, papryką, imbirem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Udziec jagnięcy nacinam w szachownicę i nacieram wymienionymi przyprawami oraz oliwą. Przed końcem pieczenia układam na nim plastry pomarańczy. Po upieczeniu odstawiam na 10 minut i kroję w cienkie plastry.
Jan Kuroń i przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto
Składniki:300 g boczku + kilka plastrów do wyłożenia formy, 2 cebule, pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych, 4 ząbki czosnku, garść suszonej żurawiny, 2 jajka, 1 czubata łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego tymianu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 czubate łyżki tartej bułki, 70 ml porto.
Przygotowanie: kaczę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw na niej wywar. Dodaj do niego obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości (około 2,5 godziny), tak by mięso dało się łatwo oddzielić od kości. Oddzielone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zmiel co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, sól, pieprz oraz porto. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj żurawinę i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5-10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułką (nadmiar odsyp). Na dnie ułóż kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
Przepis pochodzi z książki "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia".
Dorota Wellman i przepis na halibuta pieczonego w sosie chrzanowo-orzechowym
Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".
Składniki: 4 filety z halibuta, 2 łyżki mąki pszennej, biały pieprz mielony, olej do smażenia. Sos: 1 cebula pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki chrzanu, 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych, 1 łyżeczka suchego piernika, sól, biały pieprz mielony, 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: filety z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy i zdejmujemy skórę, jeśli jest taka potrzeba. Następnie marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy rybę z każdej strony na złoty kolor. Sos: na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby całość była zbyt gęsta. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z halibuta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (termoobieg) przez 6-8 minut. Po tym czasie od razu podjemy.