Świąteczne przepisy gwiazd

Przygotowanie wigilijnej wieczerzy to nie lada wyzwanie. W wielu rodzinach z powodzeniem odbywa się to na zasadzie podziału pracy. Każdy zajmuje się potrawom, która jest jego popisowym daniem i zachwyci pozostałych gości smakiem. Swoje patenty na pyszne Boże Narodzenie zdradzają również gwiazdy. Oto co dla swoich bliskich szykują m.in. Ewa Wachowicz, Karol Okrasa i Mariola Bojarska-Ferenc.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Gwiazdorska Wigilia

Obraz
© Fotolia

Przygotowanie wigilijnej wieczerzy to nie lada wyzwanie. W wielu rodzinach z powodzeniem odbywa się to na zasadzie podziału pracy. Każdy zajmuje się potrawą, która jest jego popisowym daniem i zachwyci pozostałych gości smakiem. Swoje patenty na pyszne Boże Narodzenie zdradzają również gwiazdy. Oto co dla swoich bliskich szykują m.in. Ewa Wachowicz, Karol Okrasa i Mariola Bojarska-Ferenc.

/ 6Ewa Wachowicz i przepis na makowiec

Obraz

Składniki: 400 g mąki, 50 g drożdży, 250 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 1 szklanka śmietany, 1 cukier waniliowy. 1 łyżka cukru. Masa makowa: 500 g maku, 1/2 l mleka, 20 g drożdży, 1 łyżka mąki kartoflanej, 1 łyżka marmolady, 1 łyżka bułki tartej, 1 białko, 1 jajko, 1 cukier waniliowy, 200 g cukru pudru, 2 łyżki miodu, 100 g migdałów, 100 g rodzynków z koniaku.

Przygotowanie: mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na pół godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części (z podanych proporcji wyjdą 2 makowce). Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Zwinąć podobnie, jak roladę. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut. Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.

/ 6Karol Okrasa i przepis na śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie

Obraz

Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".

Składniki: 250 g płatków śledziowych pokrojonych na mniejsze kawałki, sól i pieprz, 3 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 szklanki wody, 1/2 szklanki octu spirytusowego, 2 łyżki cukru, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 ziaren czarnego pieprzu, sok z 1 cytryny, 5-7 ząbków czosnku, drobno posiekanych, 1 łyżka kaparów, 2-3 łyżki suszonego lub świeżego majeranku.

Przygotowanie: śledzie namaczamy w wodzie, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy. Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany czosnek z kaparami i roztartym w dłoniach majerankiem. Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni, następnie zalewamy przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.

/ 6Mariola Bojarska-Ferenc i przepis na sałatkę z buraków

Obraz

Jestem mistrzynią sałatek i staram się by również w Święta pojawiały się na stole. W tym roku stawiam na buraki w różnych odsłonach które są doskonałym dodatkiem do dań z mięs np. jagnięciny.

Składniki: 2 buraki ugotowane, 3 cykorie, 2-3 marchewki małe, garść rozgniecionych uprażonych orzechów laskowych. Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki balsamico, sok z jednej pomarańczy, wydrążony owoc granatu, sól pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewkę pokrój obieraczka we wstążki, cykorie pokrój w paski, buraki pokrój w ćwiartki lub ósemki. Składniki sosu zmiksuj i przecedź. Wymieszane warzywa polej sosem i posyp orzechami. Sałatkę podam z pieczoną jagnięciną przyprawioną czosnkiem, papryką, imbirem, solą, pieprzem i skórką pomarańczy. Udziec jagnięcy nacinam w szachownicę i nacieram wymienionymi przyprawami oraz oliwą. Przed końcem pieczenia układam na nim plastry pomarańczy. Po upieczeniu odstawiam na 10 minut i kroję w cienkie plastry.

/ 6Jan Kuroń i przepis na pasztet z kaczki z żurawiną i porto

Obraz

Składniki:300 g boczku + kilka plastrów do wyłożenia formy, 2 cebule, pęczek włoszczyzny + 5 liści laurowych, 4 ząbki czosnku, garść suszonej żurawiny, 2 jajka, 1 czubata łyżka suszonego majeranku, 1 łyżka suszonego tymianu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 3 czubate łyżki tartej bułki, 70 ml porto.

Przygotowanie: kaczę umyj i podziel na mniejsze części. Nastaw na niej wywar. Dodaj do niego obraną włoszczyznę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj do miękkości (około 2,5 godziny), tak by mięso dało się łatwo oddzielić od kości. Oddzielone mięso wraz z włoszczyzną przełóż do dużego naczynia. Dodaj przesmażone: boczek, posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Całość zmiel co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia o małych oczkach. Do powstałej masy dodaj surowe jajka, zioła, sól, pieprz oraz porto. Wszystkie składniki dla pewności zmiksuj ręcznym blenderem. Na koniec dodaj żurawinę i wyrabiaj pasztet rękoma przez 5-10 minut. Naczynie żaroodporne wysmaruj od środka tłuszczem (np. smalcem lub oliwą) i obsyp tartą bułką (nadmiar odsyp). Na dnie ułóż kilka plastrów boczku. Przełóż do formy masę pasztetową, wyrównaj i piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu pasztet wystudź i schłódź w lodówce przez kilka godzin.

Przepis pochodzi z książki "Sprytna kuchnia, czyli kulinarna ekonomia".

/ 6Dorota Wellman i przepis na halibuta pieczonego w sosie chrzanowo-orzechowym

Obraz
© ONS.pl

Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".

Składniki: 4 filety z halibuta, 2 łyżki mąki pszennej, biały pieprz mielony, olej do smażenia. Sos: 1 cebula pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki chrzanu, 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych, 1 łyżeczka suchego piernika, sól, biały pieprz mielony, 1/2 łyżeczki miodu.

Przygotowanie: filety z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy i zdejmujemy skórę, jeśli jest taka potrzeba. Następnie marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy rybę z każdej strony na złoty kolor. Sos: na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby całość była zbyt gęsta. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z halibuta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (termoobieg) przez 6-8 minut. Po tym czasie od razu podjemy.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany