Dorota Wellman i przepis na halibuta pieczonego w sosie chrzanowo-orzechowym
Przepis pochodzi z książki "Ryby są super".
Składniki: 4 filety z halibuta, 2 łyżki mąki pszennej, biały pieprz mielony, olej do smażenia. Sos: 1 cebula pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 łyżki chrzanu, 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych, 1 łyżeczka suchego piernika, sól, biały pieprz mielony, 1/2 łyżeczki miodu.
Przygotowanie: filety z halibuta myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy i zdejmujemy skórę, jeśli jest taka potrzeba. Następnie marynujemy w pieprzu i oprószamy mąką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy rybę z każdej strony na złoty kolor. Sos: na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby całość była zbyt gęsta. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy filety z halibuta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (termoobieg) przez 6-8 minut. Po tym czasie od razu podjemy.